Search
Close this search box.
Broj pregleda

USS za selo i seljake

Podeli sa prijateljima:

Predsednik Miletic

Ujedinjena seljačka stranka na održanoj Skupštini 29. Oktobra 2011.godine u Niškoj banji, poseban akcenat stavila na predstojeću predizbornu kampanju. Ujedinjeni seljaci će na izbore izaći sami, eventualno sa nekim koalicionim partnerom koji će prihvatiti zalaganje ove stranke, što podrazumeva bolji život za ljude koji žive na selu. Ulaskom u Parlament Repubilike Srbije Ujedinjena seljačka stranka zalagaće se da budžet za poljoprivredu bude tri puta veći nego što je sada, kao i da ostala Ministarstva pored Ministarstva poljoprivrede kroz adekvatno angažovanje izdvajanjem određenih sredstava iz budžeta Srbije i svih gradova, pospeši poljoprivredu i njene proizvođače zarad bržeg razvitka i izjednačavanja statusa radnika u fabrika i seljaka na njivi.

 

Miletic Milija‘’Razvoj poljoprivrede i sela ne može kao do sada da se finansira samo preko Ministarstva poljoprivrede već ako želimo da oživimo naša sela  moraju se angažovati kapaciteti i sredstva i ostalih minstarstava – ekonomije i regionalnog razvoja, rada i socijalne politike, planiranja životnre sredine, prosvete i nauke, zdravstva, omladine i sporta, kulture i informisanja i svih državnih faktora. Preko 4 500 sela koja uglavnom odumiru a treba da hrane srpske gradove vape za hitnom revizalizacijom i u tom cilju mi smo spremni da angažujemo sve državne kapacitete da sarađujemo sa svim strankama i partijama ali moramo prvenstveno da se izborimo da imamo direktne predstavnike Ujedinjene seljačke stranke u Skupštini Srbije koji će se za to zalagati i štiti interese sela i seljaka. Preko njih moramo zahtevati da se agrarni budžet poveća na najmanje šest odsto izdvajanja i nadoknadi ono što je selu iz njega zakunuto u predhodne tri godine te da se izjednači status radnika i poljoprivrednika u svim vidovima zaštite, rekao je na Skupštinini USS u Niškoj Banji predsednik ove stranke čije je sedište u Svrljigu, Milija Miletić, inače predsendik opštine Svrljig u kojoj se izdvajaju procentualno najveća sredstva iz budžeta, u Srbiji, za poljoprivredu.’’

U cilju posepešavanja položaja žena i omladine – žena kao majka i omladina naša budućnost, na skupštini su formirani novi organi stranke – Forum žena i Omladina Ujedinjene seljačke stranke.
USS je u svom programu, koji je na skupu prezentovala predsednica Izvršnog odbora stranke, Jelena Trifunović, ističe zalaganje da se društvena svojina u zadrugama na selu proglasi zadržnom svojinom kao imovina Zadružnog fonda Srbije, da se sredstva iz obaveznih rezervi banaka kod NBS smanje sa 20 na 10 odsto i taj deo plasira kroz dugoročne kredite poljoprivredi i prehrabenoj industriji, da rok plaćanja poljoprivrednih proizvoda bude najviše 60 dana od dana prodaje, da se za po jednog radno aktivnog poljoprivrednika iz svakog RPD obezbedi zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje, te da se umesto rezervi zamrznutog mesa opredeljuju sredstva za uzgoj stoke kao potencijalne rezerve mesa u živom blagu.

Posebno se naglašava da se USS zalaže da zaposlenim  u poljoprivredi daje mesečni dodatak u iznosu minimalne penzije u Srbiji a da sva registrovana popljoprivredna gazdinstva imaju pravo na subvencije po hektaru  i grlu stoke.

Zahteva se da se ženama na selu obezbedi besplatna zdravstvena zaštita i da svaka majka dvoje dece time ostvari pet godina radnog staža a sa tri i više deteta stekne pravo na penziju.

Predsednistvo

Radi zaustavljanje iseljavanja mladih sa sela USS se zalaže da mladi braćni par dobije novčanu naknadu – za prvo dete 1 000, drugo 2 000 i treće 3 000 evra i da svako dete poljoprivrednika uživa pravo na dečiji dodatak a da svaka potencijalna majka za vreme trudnoće i posle porađaja prima nadoknadu kao i žene zaposlene u državnoj administraciji. Ovo je samo deo predloga kroz koje će se USS zalagati za oživljavanje i razvoj sela i poljoiprivrede u predstojećoj predizbornoj  kampanji širom Srbije.

gosti

Svečanom delu Skupštine Ujedinjene seljačke stranke prisustvovali su gosti i iz drugih političkih partija – Nebojša Ranđelović podpredsednik LDP-a, Vladimir Ilić narodni poslanik i član predsedništva URS-a, Saša Dujović predsednik pokreta veterana i narodni poslanik, Milan Stevanović – visoki funkcioner DSS-a, Miroljub Stanković podpredsednik PUPS-a, Predrag Milačić visoki funkcioner SPO-a, Ninoslav Jovanović član izvršnog odbora SDP-a, Branislav Jovanović narodni poslanik URS-a, Dušan Janjić predsednik Nove socijaldemokratije, Ivan Nikolić – Pokret Dveri kao i mnogi drugi ugledni političari koji su uveličali jučerašnju svečanost za govornicom, pozdravljajući predsednika Miletića, prisutne goste i program i ideju USS.

Gosti USS

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Veliki fudbalski praznik u Svrljigu: FK “Svrljig” dočekuje lidera, OFK “Brzi Brod” iz Niša

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano