Search
Close this search box.
Broj pregleda

Turizam – Budućnost Svrljiga

Podeli sa prijateljima:

Slika 1 Nisevac

U organizaciji Regionalne privredne komore Niš, u cilju promocije seoskog turizma našeg kraja, opština Svrljig odobrila je novčana sredstva za obuku četiri kandidata, kojima su danas svečano uručeni sertifikati Turističkih vodiča, nakon uspešno završene obuke. U ime opštine, svečanosti je prisustvovala Tanja Lazarević, većnik u opštini Svrljig, a priznanja je uručio gospodin Dušan Senćanski, predsednik Upravnog odbora ‚‚Academie Homo Turisticus Niš‚‚.

Tanja Lazerevic

Nosioci ovog projekta, obuke za pratioce, odnosno lokalne turističke vodiče bile su opštine Gadžin Han i Svrljig. Obuka je bila namenjena mladim ljudima koji su pre svega edukovani za oblast turizma kako bi ovladali znanjem koje je potrebno jednom turističkom pratiocu i lokalnom turističkom vodiču. Kroz praktičnu nastavu polaznici, zajedno sa svojim mentorima i ljudima iz opštine Svrljig, obišli su danas potencijalne turističke destinacije u Niševcu –  arheološke iskopine, kule prema selu Varoš i čuvenu pećinu u selu Prekonoga.

iskopine

U najbližoj budućnosti Svrljig sa ovakvim potencijalima bi trebao da bude jedna u nizu dobroplasiranih destinacija u turističkoj mapi Srbije. Ovakav vid turizma pre svega treba zainteresovati strane turiste koji koriste našu saobraćajnicu Svrljig – Kalna – Stara planina, odnosno Babin zub.

pogled

Trenutno najatraktivnija turistička destinacija, posle Prekonoške pećine,  zasigurno je na putu ka selu Niševac, gde četvrtu sezonu za redom stručni tim Balkanološkog instituta SANU rukovodi istraživanju drevnog grada ‚‚Timacum Maius‚‚ na čelu sa dr Vladimirom Petrovićem i magistrom Vojislavom Filipovićem.

dr i mr

(levo Vojislav Filipović – desno Vladimir Petrović)

Ono što je veoma važno istaći, za ovo arheološko nalazište, to je da se ovo naselje nalazi na jednom od Rimskih puteva, koji su povezivali Jadran – centralno Balkanski prostor Niša i na recijadi u centralnoj Bugarskoj, odnosno reku Dunav, što ukratko otkriva najkraću vezu između Jadrana i Dunava. Ovaj objekat nastao je na kraju prvog, početkom drugog veka, jer svi nalazi koji su pronađeni ovde to i potvrđuju. Najznačajniji pronalazak do sada je ‚‚Signum‚‚ predpostavlja se da je deo vojne ili kultne opreme, ali izuzetne lepote,  po rečima doktora Petrovića to je jedan od retkih predmeta, teško ga je pronaći, u Srbiji je jedini. Danas su arheolozi iz Frankfurta (Nemačka) svojom najsavremenijom opremom sproveli geometriska istraživanja u Niševcu i nadomak su novog arheološkog otkrića koje će biti od velikog značaja za Svrljig.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano