Broj pregleda

Selo se svelo na penzionere

Vlahovo ilus.Danas u Vlahovu stalno živi šezdesetak ljudi, a pre četiri decenije bilo ih je deset puta više. U školi, koja ne radi dve i po decenije, nekada učilo i osamdesetak đaka.

Selo Vlahovo u opštini Svrljig deli sudbinu mnogih planinskih sela, udaljenih od važnijih puteva. U njemu danas stalno živi tek šezdesetak ljudi, pretežno starih. To je deset puta manje nego što ih je bilo do pre četiri decenije. Tada je bilo puno dece, a današnji žitelji jedva da se maglovito sećaju kad je na svet došla poslednja prinova.

Ovo se ne dešava samo u ovom selu na teritoriji naše opštine, već sva sela polako počinju da se gase.

Ovde, u nekadašnjem školskom dvorištu, ranije su trčkarala dečica. Danas tu pasu ovčice – priča Obren Prvulović iz sela Vlahova. Škola je propala, pomoćne zgrade su urasle u korov, bunar zapušten. Svi odoše u gradove, ali sam siguran da će ih nužda naterati da se ponovo vraćaju jer u gradovima nema dovoljno posla, nema se para ni za hleb.
Oni koji se vrate neće se pokajati, jer je Vlahovo raj na zemlji, a i druga naša sela ne zaostaju u lepoti.

 

deo teksta preuzet iz narodnih novina

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Jedan komentar

  • To je Srbija koja umire i niko ne preduzima nikakve korake da se to ublaži, a to nije samo kod vas to je skoro u celoj Srbiji, osim u Beogradu koji svake godine ima 50000 stanovnika više

Komentar

Your email address will not be published.