Search
Close this search box.
Broj pregleda

Moguće restrikcije vode

Podeli sa prijateljima:

37 sednica OVProblem vodosnabdevanja u Svrljigu bila je glavna tačka  trideset sedme sednice Opštinskog veća opštine Svrljig. Većnici su na zahtev JKSP Svrljig, jednoglasno doneli odluku da se, u letnjem periodu primenjuje restrikcija u vodosnabdevanju.

’’Događa se da neka okolna naselja nemaju vode i po 24 sata, neki  kvartovi Svrljiga, naročito u višim predelima,  dobiju vodu na pola sata u toku jednog dana te smo odlučili da teret problema vodosnabdevanja jednako podele svi građani. Iz JKSP Svrljig dostavili su nam obrazloženje da je problem u vodosnabdevanju nastao zbog povećane potrošnje vode zbog vrućina ali i neracionalnog korišćenja na zalevanje u plastenicima i travnjaka u dvorištima pa i igrališta. Apelujem na naše sugrađane na solidarnost a JKSP Svrljig, izdajem naredbu da se preduzmu mere da svi građani budu jednako snabdeveni vodom odnosno da se restrikcija primenjuje na sve podjednako, rekao je predsendik opštine Svrljig i predsednik Opštinskog veća Milija Miletić’’.

Očito da je reč o neophodnoj i privremenoj meri ali je predsednik Miletić istovremeno obavestio većnike i poručio građanima da se preduzimaju mere za trajno rešavanje problema vodosnabdevanja.

’’Na otežano snabdevanje u pojedinim dleovima grada utiču i radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže ali to je samo privremena poteškoća a ishod je dugotrajnije rešenje te molim građane da budu strpljivi. Želim da upoznam sve da preduzimamo mere da se problem vodosnabdevanja dugoročno reši. Započeli smo pregovore sa Geološkim institutom Srbije i Hemijskim institutom u Beogradu da potpišemo trajni sporazum o saradnji. Očekujem već u idućoj sedmici njihovu ekipu koja bi na području svrljiške opštine geološkim ispitivanjem pronašla eventualno nova izvorišta i predložila mogućnosti poboljšanja iskorišćenosti kapaciteta postojećih izvora. Ukoliko se pokaže da ima mogućnosti za veću eksploataciju obezbedićemo sredstva uz pomoć nadležnih ministarstava zajedničkim snagama i nastojati da problem vodosnabdevanja rešimo što pre i trajnije, dodao je prdsednik Miletić’’.

Inače, na 37.sednici većnici su usvojili  predlog Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji opštine Svrljig i dali saglasnost na Pravilnik o subvenciji mleka u visini od tri dinara. Predsednik veća Milija Miletić je ovom prilikom upozorio da će se nastojati svim merama da se poboljša položaj poljoprivrednika ali da će svako odstupanje od ugovora o subvencijama biti zakonski sankcionisano.

Najzad jedna od tačaka današnje sednice Opštinskog veća bila je i organizacije predstojeće ,, Belmužijade ,,  .

Odlućeno je da se ,,Belmužijada 2011,, održi 5,  6.  i  7.avgusta.

Pokrovitelj će biti Opštinska uprava a organizacija se poverava Kulturnom centru Svrljig.

Za predsednika Organizacionog odbora određena je Jelena Trifunović, predsednica Skupštine opštine Svrljig a za njenog zamenika direktor Kulturnog centra Zoran Gavrilović. Veće je odabralo  još desetak članova Organizacionog odbora iz ustanova i prduzeća koje će biti angažovane kao logistika ,,Belmužijade 2011,, .

8 Komentara

  1. Izgleda da je neko nekom pretio(fizicki ili verbalno) pa su se setili da ovo stave na dnevni red. Inace, kako sto je poznato,ranije su dolazili i veci strucnjaci pa nisu nasli nikakvo vece izvoriste. Jednostavno,VODE NEMA! A pogeldaje; i onaj Petkov bunar su kopali ali i dalje nemamo vode.To je samo politicki marketing,i “smirivanje uzavrelih strasti” u ovim vrelim letnjim danima .Jedino resenje je da se pise projekat i da se dovede voda iz Mokre,tj onog cvorista na Proseku , koja ide ka Nisu ,ali za to trebaju ogormna sredstva, kojih ovaj grad nema. Stvarno me zanima, kako su izgledali ti pregovori , i da li su ti ljudi u institutu uopšte razumeli sta nam je potrebno …

  2. Уместо што се само слика и рекламира странку, зашто не направи језеро одакле ће град да добија воду, а не када се носи вода на анализу узима се са извора, зашто је не захвате у нечијој кући,само песак.

  3. Mile de ti je to podzemno jezero?.Pa jel kopao ( i propao ) Petko s njegovim bunarem.Mozda ima negde nesto, ali to je sve neispitano,i ko zna kakvog je kvaliteta.A ti Mile ako si geolog ili neko ko je kompetentan po tome,objasni nama ovde gde ima i koliko ima i sta ima,kad vec znas,da i mi naucimo nesto!

  4. ko ti kriv sto si ti ucio sumarstvo? Od Tresibabe do Gramade vode ima svuda, samo Okruglica ima sa izvorista ogromnu izdasnost vode, Drajinac (Zdrelo), Sljivovik, Prekonoga je vec resena… uci malo, raspitaj se, mani samo da se presvlacis u vojnu policiju i mislis da si “maf”, budi malo realan pre nego kritikujes sve sto postoji

  5. pa dobro,ce batalimo,ako nekog vredja nesto sto se ovde pise,ali ajde da se aktivno svi ukljucimo u ove goruce probleme bez obzira u koju smo stranku,i sl..Jer mi smo ovde i svi imamo slicne muke,i zato ih treba zajednicki resimo(pa sad,ako ce da bude nekome bolje,moze i Pera da ne napise vise ni jedan komentar,ali da vidimo nesto da je bolje uradjeno,iovako me mrzi da pisem sve isto,

  6. Погледајте колика је река која долази из Лабукова,па већ има израђен план за језеро код Лукова,добра локација је и код Периша.Тако се развија туризам и цела општина од тога има користи,а не Чуме оће полјопривреду зашто не да оставку и не иде на село кад се толко исплати.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano