Search
Close this search box.
Broj pregleda

Obnovio kapelu svetog Đorđa u Vlahovu

Podeli sa prijateljima:

Vinko selo Vlahovo

Malo selo Vlahovo u opštini Svrljig odnedavno ponovo ima svoju skromnu bogomolju. Vinko Vidojković rodom iz Vlahova, obnovio je kapelu koju su posle Drugog svetskog rata porušili komunisti. Posvećena je Svetom Đorđu, kao i pređašna, i osvećena 7.maja ove godine, na dan seoskih litija.

Kapela je neobičnog izgleda. Sa istočne, severne i južne strane ima zidove, a zapadna je otvorena. Na zapadnoj strani krov se oslanja na drvene stubove, tako da ceo objekat nalikuje tremu. Ova skromna otvorena bogomolja podignuta je iznad zavetnog krsta s početkom 19. veka.
Na zavetnom krstu upisano je i ime mog pretka Vidojka, po kome nosimo prezime-kaže Vinko. -To me je podstaklo da obnovimo ovu bogomolju, bez obzira što se selo svelo na svega šezdesetak ljudi. Daće Bog  da ih bude sve više, a ako se to desi imaće gde da se prekrste i zapale sveću. Ovogodišnja proslava litija pokazala je da se Vlahovljani ne odriču svog sela i svojih korena.
Vinko je za obnovu kapele koristio već postojeći kamen, od porušene bogomolje. Cement, pesak, grede, crep i ostalo što je trebalo sam je nabavio.

Zanimljiva je priča o njegovom pretku Vidojku, koji je hajdukuvao zajedno sa braćom Radojkom i Stojkom (poznatom kao Kara Stojan) i sestrom Smiljanom. Priča se da je Smiljana hrabrošću nadmašila braću. U Manojličkom ždrelu, gde su se Smiljana i braća sukobili sa Turcima, postoji pećina koju i danas zovu Smiljanina duvka.

Kod Vlahova je bila granica Miloševe Srbije i Turske, o čemu i danas svedoče ostaci srpskih i turskih graničnih karaula-kaže Vinko.
– Pronalaze se i novčići iz tog perioda koji to potvrđuju. Inače, Vlahovo je bilo nastanjeno i u mnogo dubljoj prošlosti, što takođe potvrđuju materijalni nalazi. Jedan od njih je rimski miljokaz, koji potiče sa puta koji je povezivao Dunav sa Konstantinopoljem.

Hajdukovali sa Popom Martinom

Za Vinkove pretke Vidojka i Kara Stojana priča se da su hajdukovali sa legendarnim hajdučkim vođom u istočnoj Srbiji i Bugarskoj Popom Martinom Himovićem. Pop Martin poznat je uglavnom tragačima za zlatom, a u svrljiškom kraju ga zovu Pop Marinko. U Vlahovu je do pre pola veka postojao trubački orkestar koji je svirao Pop Marinkovo kolo.

članak preuzet iz Narodnih novina

3 Komentara

  1. Napokon prava vest na Svrljiskim novinama-svaka cast i za svaku pohvalu.Ovako treba da izgledaju elektronske NOVINE SVRLJIGA.Samo nastavite sa ovakvim sadrzajima i imacete veliki broj posetilaca.Ostavite na stranu politicku elitu grada Svrljiga!Stvarno su vise postali dosadni.cim se cuje njihovo ime na medijima u Svrljigu ljudi menjaju kanal ili ovde na sajtovima kada vide ime nekog politicara uopste i ne pokusavaju da procitaju tekst i ne interesuje ih sta u njemu pise>Nadam se da je to misljenje i vas samih.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano