Simulacija procesa

Ukupan broj pregleda:

postujmoU organizaciji Denizen Centra za gradanski aktivizam iz Svrljiga i Društva za razvoj dece i mladih-Otvoreni klub iz Niša, u okviru projekta „Poštujmo razlicitosti“, 28. aprila 2011. godine u prostorijama Kulturnog centra u Svrljigu održana je simulacija procesa donošenja odluka.
Ucesnici simulacije su ucenici SŠ ‘’Dušan Trivunac Dragoš’’ koji su tokom marta i aprila pohadali radionice o ljudskim pravima i imali mogucnost da steknu znanja i veštine.

Podeljeni po grupama ucesnici su dobili zadatak sa definisanim opštim okolnostima i jasno podeljenim ulogama svakog od njih. Problemski zadatak se bavi obezbedivanjem prostora za rad dnevnog centra za mlade Rome, za koji je, pored romske zajednice, zainteresovana i lokalna škola. Ucesnici primenom stecenog znanja i veština tokom radionica i igranjem zadate uloge doprineli su da se tokom simulacije donese odluka koja je prihvatljiva za sve, ili vecinu zainteresovanih strana u procesu. Odluke su se od grupe do grupe razlikovale i videli smo da je za istovetnu situaciju do rešenja moguce doci na razlicite nacine.

Nakon simulacije organizovana je diskusija svih ucesnika i gostiju kojii su predstavljali lokalne institucije i organizacije i imali mogucnost da daju svoje mišljenje o celokupnom procesu , a ucesnici su pojašnjavali nacine i puteve donošenja odredenih odluka.

Mini projekat „Poštujmo razlicitosti“ srovodi se u okviru projekta „Mreža mladih za ljudska prava i toleranciju – Omladinska mreža“ koji realizuje Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub iz Niša, uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, kroz program EIDHR. Realizacija projekta ukljucuje 8 gradova jugoistocne Srbije i traje 18 meseci. Ciljevi projekta ukljucuju jacanje interetnicke i interkulturalne tolerancije i razumevanja razvojem svesti kod mladih o prihvatanju razlicitosti i poštovanju ljudskih prava, posebno marginalnih grupa; podsticanje aktivizma i osnaživanje grupa mladih i lokalnih NGOs za promociju ljudskih prava, pokretanje inicijativa i zastupanje prava marginalizovanih, kao i prevenciju konflikata izmedju razlicitih interesnih grupa; povecanje participacije mladih u donošenju odluka na lokalnom nivou koje su od važnosti za njihov položaj i jacanje njihove komunikacije sa telima lokalne samouprave; formiranje regionalne mreže omladinskih grupa oko zajednicke platforme za promociju jednakih prava, tolerancije i prihvatanja razlicitosti.

2 Komentar

  • Super ste! Samo nastavite! Što više organizacija počne da radi na poboljšanju položaja marginalnih grupa građana, veće su šanse da uspemo da im pomognemo. Samim tim, i ostalim građanima Svrljiga će život biti bolji. Kada živimo u kvalitetnom okruženju, u sredini u kojoj su svi zbrinuti i u kojoj nema konflikta i naš život je kvalitetniji. Što pre to svi shvate, pre ćemo doći do željenih rezultata.

  • Veoma pametno smisljeno a i realizovano:treba ukazati ovim malim Romcicima,da se ne isplati da obijaju trafike i prodavnice,kao i to da pocnu nesto da rade kad porastu i da se manu onolikih kradja i dzeparenja!LJudi,samo napred!Ali nemojte da stanete na ovome!

Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *