Search
Close this search box.
Broj pregleda

Možemo li mi?

Podeli sa prijateljima:

MILIJA MILETICPrivredna delegacija Svrljiga predvođena predsednikom opštine Milijom Miletićem, prilikom boravka u Sloveniji, obišla je u regiji Novog Mesta nekoliko seoskih gospodarstava-domaćinstava u cilju upoznavanja sa načinom i postignutim rezultatima u oblasti turizma i vinogradarstva.

Učinjeno je to, naravno posredstvom pokrovitelja Danske organizacije “LEDIB” odnosno kontaktima koje je direktor ove organizacije gospodin Karsten Lund uspostavio sa Privrednom komorom Dolenjske i Bele krajine. U Komori, delegaciju “LEDIBa” i Svrljiga primio je specijalni savetnik Franc Bratkovic koji je goste upoznao sa naporima i rezultatima u oblasti privrede sa posebnim naglaskom na poljoprivredu.

Potom je usledila poseta u Dolenjskoj  ,,Vinariji Prus,, i domaćinstvu porodice Matijaž koja se bavi seoskim turizmom.

Interesantan je primer ,,Vinarije Prus,, na čijem izgledu, organizaciji i kapacitetima mogu pozavideti mnoge renomirane vinarije iz naše države. Primera radi sama po sebi govori činjenica da je vlasnik vinarije Jožef Prus, uložio u razvoj i opremanje postrojenja preko milion i po evra. Naravno nije reč o ušteđevini ili nekom bankarskom kreditu već su izvor finasiranja predpristupni fondovi Evropske unije. Svrljižani su na licu mesta mogli da vide da je novac pravilno uložen i da su postignuti rezultati iznad očekivanja jer su se suočili sa vinarijom evropskog izgleda kakva se može sresti u Francuskoj koja ima bogatu tradiciji i renome u ovoj oblasti. Sa vlasnikom vinarije je razgovarano o saradnji sa vinogradarima ili još konkretnnije vinarijom sa područja Svrljiga i ima veoma interesantnih predloga i mogućnosti da se to u bliskoj budućnosti realizuje.

U drugoj etapi delegacija Svrljiga je obišla gospodarstvo Matijaž gde su smeštajni kapaciteti seoskog turizma ostvareni na nivou gostovanja u nekom od hotela visoke kategorije uz prednost da se obroci spravljaju od zdrave domaće hrane. Nije ni čudo što se za boravak u ovaj dom i sličnom domaćinstvu rezerviše i čeka na red za smeštaj. Ono što je bitno za Svrljig, razvoj seoskog turizma postignut je takodje inicijalnim sredstvima iz pretpristupnih fondova EU. Tačnije i Svrljig može da koristi iskustvo Slovenaca ali u saradnji s njim i finasijsku podršku koju su oni već ostvarili.

Sa predstavnicima “LEDIBa” čiju su ekipu pored direktora Lund Karstena sačinjavali i koordinatori  Danka Milojković i  Darko Simović, delegacija Svrljiga je narednog dana krenula u obilazak poljoprivrednog dobra a potom i u  ,,Krku,, i opštinu Šenternej.

3 Komentara

  1. Ovo je greska u kucanju, trebalo je da pise “Ne mozemo mi 😳 ” , naime,imamo mi mnogo bolje prirodne uslove od Slovenaca, za gajenje grozdja i ostalih vrsta voca, samo sto nemamo ljude koji ce to organizovati i preraditi. 🙁

  2. Pero prijatelju, imamo mogucnosti a ne znamo da ih iskoristimo, dzaba nam sljive, grojze i sirenje i ovce kad nemamo nista od njih samo brobinjci itd.
    I onaj put sto je trebao da bude 9 metara koliko mi se cini sada ne iznosi ni 6 ipo, takodje treba da se iskoristi, da se dovedu pravi i zainteresovani investitori da ulazu, nebitno koji, da li su to benz.pumpe , hoteli, etno kuce ma nebitno uopste..
    ali ko je strucan za to??

  3. ,,, pa ,izgleda da nisu ovi nasi lokalni rukovodioci. 🙁 , jer , su se iznaobecavali svega i svacega. i to bas podosta u poslednje vreme, secate se mosta do pijace,teniskog terena,a pogotovo sto su obecali da ce da uvedu kablovsku u celom gradu , pa su izgleda odustali ( a da podsetim cak i nas predsednik nema kablovsku ) ❗ , a bolje da su cutali i radili vise bi ih narod cenio!!!

NAJNOVIJE NA PORTALU

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano