Search
Close this search box.
Broj pregleda

Održana dvadeseta Skupština

Podeli sa prijateljima:

SO 20 Dvadeseta  sednica Skupštine opštine Svrljig,danas održana,protekla je u znaku niza prigovora i zahteva odbornika opozicije u smislu kontrole aktuelne vlasti sa posebnim insitiranjem na polaganje računa o primanjima ne samo funkcionera već svih zaposlenih u Opštinskoj upravi, potom pitanjima o ekonomskom razvoju do zahteva dostavljanja kompletnog troškovnika.

Jalovu diskusiju, kako je ocenio i šef odborničke grupe Predrag Antić, prekinula je predsedavajuća Jelena Trifunović, predsednica Skupštine opštine, argumentovanim objašnjenjem da je reč o previdu pojedinih obornika jer je mnogo od toga što zahtevaju već obnarodovano i da su njihovi zahtevi deplasirani.

Smirivanju duhova doprinelo je i javljanje njenog zamenika Srbislava Djordjevića, objašnjenjem da je zahtevani spisak o primanjima funkcionera pripremljen i da će biti obnarodovan na narednoj sednici kada bude prisutan i predsednik opštine ali uz opasku da se opoziciji neće nimalo dopasti jer brojke ukazuju da sadašnja primanja rukovodećih ljudi manja ne samo od su manja od suma  koje se ističu u kuloarima već i dvostruko manja od primanja koja su imali predstavnici opozicije kada su bili na vlasti, što praktično zanči da ovakvim zahtevom samo rade u korist svoje štete.

Sednica je potom dobila uobičajeni tok usvajanjem zapisnika sa predhodne i donošenjem odluka po predloženom dnevnim redu i to u većini slučajeva jednoglasno. Primer toga je prva po redu Odluka o pristupanju opštine Svrljig Gradskoj zajednici opština Niš. Svi su se složili sa konstatacijom predsednice Trifunović, da se udruživanjem dobija na značaju pri nastupu kod republičkih institucija i organa kao i brojne prednosti u realizaciji zajedničkih projekata od infrastrukture do dovodjenja investitora i pokretanja privrede.

Jednoglasno je usvojen i predlog poverenika za izbeglice Saše Petrovića, inače odbornika SO,  o Odluci za usvajanje lokalnog akcionog plana za unapredjenje položaja izbeglih i interno raseljenih lica u opštini Svrljig za period 2011-2015.godina.

Usvajanje ovog dokumenta praktično znači prihod za izbegla i raseljena lica od pet do sedam miliona godišnje, što je veoma značajno za zbrinjavanje ovih stradalnika. Opština Svrljig je u predhodnih 18 godina, značajno je istaći ovom prilikom, uložila mnogo truda i sredstava u humanitanoj akciji zbrinjavanja izbeglica na svojoj teritoriji rešavanjem problema sedamdesetak porodica kroz stambeno zbrinjavanje i zapošljavanje tako da su stvoreni uslovi da se do kraja godine zatvore kolektivni centri u Izvoru i hotelu u Svrljigu.

No, time ne prestaje briga o ljudima koje i dalje treba integrisati u našu zajednicu pa je ovakav dokument neophodan sa čim su se složili i odbornici.

Odbornici su skoro jednoglasno prihvatili i predlog za izmenu nadoknada za korišćenje gradjevinskog zemljišta, po zahtevu Ustavnog suda ali kako je zamenica načelnika Opštineske uprave obrazložila bez posledica po gradjane.

Naime, nove cene po zonama prilagodjene su iznosima po starim kriterijumima i uz postojeće tri odredjena je i četvrta zona koja se odnosi na seoska područja.

Na današnjoj sednici izglasana je i Odluka o formiranju Štaba za vanredne situacije i data saglasnost za izgradnju mini elektrane u ataru Popšice kao i predlog Rešenja o ovlašćenju zaobavljanje poslova pravne zaštite imovinskih prava i interesa opštine Svrljig, Zdravku Krstiću, načelniku Opštinske uprave.

Pod tačkom razno odbornik Saša Tubić je diskutovao o problemina ulične rasvete u selu Gulijan i Ulici Momčila Miloševića u Svrljigu, odbornik Rade Mitić je postavio pitanje uklanjanja stuba zaostalog krana na gradilištu sportske hale, odbornik Slaviša Vučković obavestio o , po njemu, nezakonitoj uzurpaciji  i razoravanju seoske utrine u ataru Merdželata a odbornik Milan Videnović još jednom istakao zahtev da se svim odbornicima dostavi izveštaj o primanjima svih zaposlenih u opštinskoj upravi i funkcionera opštine.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano