Search
Close this search box.
Broj pregleda

Udruženje žena formiralo zanatsku radionicu

Podeli sa prijateljima:

28427 1343403503983 1198082290 30827046 7146179 n Udruženje žena ”Etno forum” iz Svrljiga je, uz podršku Ministarstva poljoprivrede i Kancelarije za održivi razvoj, oformilo zanatsku radionicu za tkanje na razbojima, u cilju očuvanja tradicije, izrade suvenira za potrebe našeg grada, ali i zarad obuke i upošljavanja samohranih majki i ostalih ugroženih grupa žena.

– Udruženje trenutno ima dva razboja, ali će za neku nedelju stići još dva, koja su trenutno u procesu izrade.
Ono što je veliki problem Udruženja, a na šta opštinske vlasti ostaju gluve, jer se zabavljaju nekim drugim stvarima, jeste to što nemaju adekvatnu prostoriju u kojoj bi se locirali razboji i odvijala edukacija žena. Kao neko privremeno rešenje, koristi se prostorija koja je u vlasništvu predsednice udruženja, ali zbog male kvadrature, a i nepostojanja uslova da se u zimskom periodu koristi ta prostorija, razboji će ostati neiskorišćeni na adekvatan način, ako se neko od opštinskih organa ne pozabavi ozbiljnije tim problemom. Udruženje nije u mogućnosti da plaća zakupe, pa čak ni da samo sebi obezbedi kupovinu materijala za dalji rad, jer nema nikakav izvor finansiranja, tako da je pitanje kako će se ovaj problem prevazići u narednom periodu i kako će žene nastaviti sa radom i obukom, ako im neko ne pritekne u pomoć – kaže Jelena Radojković, predsednica udruženja.

Osim očuvanjem tradicije i učešćem na mnogim etno susretima u prethodnoj i ovoj godini, udruženje se bavi i humanitarnim radom. Prošle zime su imali akciju prikupljanja i podele garderobe i paketića materijalno ugroženoj srpskoj i romskoj deci u našoj opštini. Organizovali su preventivne preglede u saradnji sa Preventivnim centrom iz Niša; uspostavili saradnju sa Humanitarnom organizacijom “Nemanjići Tićino” iz Švajcarske da bi Jovani, udovici i samohranoj majci sa petoro dece obezbedili krov nad glavom, uposlili tri žene sa Tržišta rada u okviru javnih radova, a u saradnji sa Etno mrežom i još mnoge druge akcije.
Ono što je u planu za neki bliži naredni period, to je formiranje likovne radionice za romsku decu u saradnji sa Kancelarijom za održivi razvoj.

Mi samo možemo da im poželimo uspeh u narednom periodu i da neko od opštinskih vlasti obrati pažnju koliki je značaj formiranje zanatske radionice koja nosi naziv ”Zlatne niti” i da im obezbedi adekvatnu prostoriju za rad.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

Nedelja

Zajednički koncert KUD ,,Svrljig” i KUD ,,Prekonoga”

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano