Search
Close this search box.
Nova mehanizacija
Broj pregleda

Podrška Zemljoradničkoj zadruzi ,,Svrljižanka” od EU i FAO fonda

Podeli sa prijateljima:

Zemljoradnička zadruga ,,Svrljižanka” dobila novu poljoprivrednu mehanizaciju u okviru projekta ,,Jačanje otpornosti sektora poljoprivrede na elemenetarne nepogode”.

ZZ Svrljižanka, foto: M.M.
ZZ Svrljižanka, foto: M.M.

Naime, ZZ ,,Svrljižanka” od Evropske unije i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz podsrestvo organizacije Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), dobila je plug rigoler, dva podrivača – jednobrazni i dvobrazni, kao i mašinu za rasturanje kreča.    

Direktorka ZZ ,,Svrljižanka” Dragica Ristić ističe da je višegodišnji problem u poljoprivredi dugotrajni sušni i kišni periodi, kao i sa kiselim zemljištem, ali su EU i FAO prepoznali te probleme i u saradnji sa svrljiškom zadrugom biće postavljena 18 demo polja.

Plugovi, foto: M.M.
Plugovi, foto: M.M.

Biće i više polja, ali 18 su oglednih gde ćemo pokušati da izlečimo kiselost zemljišta. Radiće se na usejavanju trava, legominoza. Radiće se senaža i vršiće se rotaciona ispaša pomoću električno/solarnih pastirica. Projekat se realizuje do kraja godine, istakla je Ristićeva.

U okviru ovog projekta ZZ ,,Svrljižanka” od Evropske unije i FAO fonda dobila je plug jednobrazni (rigoler), riper R2 (podrivač), riber R1 (podrivač) i mašina za rasturanje kreča.

Mehanizacija, foto: M.M.
Mehanizacija, foto: M.M.

Projekat ima za cilj da uvede principe klimatski pametne poljoprivrede i smanjenja rizika od katastrofa u nacionalne i lokalne politike, strategije i razvojne planove kako bi mere usmerene ka otpornijoj poljoprivredi bile podržane na svim nivoima upravljanja. Takođe, cilj projekta je da pruži podršku lokalnim samoupravama, savetodavnim službama i obrazovnim institucijama u implementaciji i sprovođenju principa klimatski pametne poljoprivrede i smanjenja rizika od katastrofa u svom radu, uz jačanje multisektorske saradnje i podizanje svesti u svojim zajednicama.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

Politika

Miletić se sastao sa Dačićem

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano