Search
Close this search box.
Obaveštenje
Broj pregleda

Prijava parcela za podsticaje po hektaru

Podeli sa prijateljima:

Pravo na podsticaje po hektaru obradive zemlje ostvaruje se za poljoprivredno zemljište na kome se obavlja poljoprivredna proizvodnja, odnosno pravo na refakciju akcize za gorivo za poljoprivredne svrhe ostvaruje se do najviše 100ha upisanog obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Traktor, ilustracija, foto: pixabay.com
Traktor, ilustracija, foto: pixabay.com

Pravilnikom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava nikada nije bilo, niti trenutno jeste propisano određivanje pasivnog statusa poljoprivrednom gazdinstvu ukoliko prijavi obavljanje poljoprivredne proizvodnje na privatnom poljoprivrednom zemljištu koje se u katastru ne vodi kao obradivo poljoprivredno zemljište.

Prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru.

Sa druge strane, Pravilnikom o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava bilo je i trenutno jeste propisano određivanje pasivnog statusa poljoprivrednom gazdinstvu koje je u zahtevu za upis ili u zahtevu za ostvarivanje prava na podsticaje prijavilo netačne podatke, odnosno ako na obradivom poljoprivrednom zemljištu prijave obavljanje poljoprivredne proizvodnje koju u stvarnosti ne obavljaju, odnosno koja nije pod biljnim kulturama i koja se ne obrađuje (tzv „parlog“), što je očigledna zloupotreba prava.

Ako se poljoprivredna proizvodnja obavlja na zemljištu koje se u katastru nepokretnosti ne vodi kao obradivo poljoprivredno zemljište, već se vodi kao neplodna površina ili zemljište posebne namene, poljoprivredni proizvođač na tom zemljištu može podneti zahtev za promenu katastarske kulture i klase područnoj jedinici Republičkog geodetskog zavoda, do ispravke u katastru može da koristi subvenciju.

Takođe, u toku je rad na izmeni Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju u pogledu propisivanja osnova za korišćenje zemljišta za dobijanje subvencija. Novina se odnosi na to da se poljoprivrednicima koji nemaju dokaz o vlasništvu, niti ugovor o zakupu, dozvoli da se upišu u eRPG na osnovu posebne izjave overene kod notara pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, kojom garantuju da je navedena parcela ona koju baš oni obrađuju što će i dokumentovati nadležnim inspekcijama kada dođu u proveru.

Poljoprivrednim proizvođačima su na raspolaganju za sva pitanja, pojašnjenja i dodatnu podršku Kontakt centar Uprave za agrarna plaćanja +381 11 30 20 100; +381 11 30 20 118; +381 11 30 20 101; besplatan broj telefona za upite u vezi sa eAgrar-om 0800 106 107; kontakt forme na sajtu Uprave za agrarna plaćanja i eAgrar sajtu, elektronski upiti putem imejl adresa i društvenih mreža (Instagram i Fejsbuk). Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za agrarna plaćanja ulaže maksimalne napore da na sve upite koji pristižu svim kanalima informisanja odgovori u najkraćem mogućem roku.

(Izvor: Ministarstvo poljoprivrede)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Raspisani izbori za 2. jun za odbornike 66 lokalnih samouprava i beogradske i niške opštine

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano