Zimsko vreme!
Broj pregleda

Ledena katastrofa pogodila svrljiška sela: Bez struje skoro 20 sati

Podeli sa prijateljima:

U jučerašnjem danu, svrljiška opština suočila se sa ozbiljnim problemima izazvanim snežnim neprilikama. Sva sela u okolini, pod teretom snega pomešanog sa kišom, ostala su bez električne energije, izazivajući ozbiljne poteškoće za lokalno stanovništvo.

Okruglica, ilustracija, foto: Svrljiške novine
Okruglica, ilustracija, foto: Svrljiške novine

Do problema sa strujom došlo je zbog naglog povećanja težine snega, koji se nakon toga ledio, uzrokujući spojeve žica da puknu.

Prva sela prema Staroj Planini izolovana su od ostatka opštine, a situacija se brzo pogoršala, obuhvatajući seoska naselja i na suprotnoj strani, ka Popšici.

Opština Svrljig se suočavala sa izazovima od ponoći, pokušavajući održati stabilnost električnog sistema. Međutim, u 3:30h ujutru, došlo je do potpune obustave električne energije koja je trajala sve do 14:30h, ostavljajući Svrljig bez struje gotovo 12 sati.

Hitnim sastankom Štaba za vanredne situacije opštine Svrljig, predsednik opštine Miroslav Marković je okupio predstavnike Elektroprivrede Srbije (EPS) kako bi pronašli rešenje i ublažili posledice ovog izuzetno teškog perioda. Lokalne vlasti pridružile su se naporima kako bi sanirale štetu i pružile podršku građanima koji su bili pogođeni ovom iznenadnom prekidu snabdevanja električnom energijom.