Spremite se za sneg!
Broj pregleda

UPOZORENJE: Velika količina snežnih padavina i rizik od poplava

Podeli sa prijateljima:

Na osnovu dopisa Sektora za vanredne situacije, Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje na izuzetno nepovoljne vremenske uslove koji se očekuju od petka, 24. novembra, do subote, 25. novembra 2023. godine.

Sneg, ilustracija, foto: M.M. / Redakcija
Sneg, ilustracija, foto: M.M. / Redakcija

Prema najnovijim prognozama, očekuje se značajan porast padavina, prelazak kiše u vlažan sneg i formiranje povećanog snežnog pokrivača, posebno na planinskim područjima. U subotu ujutro, padavinska zona će se intenzivirati, šireći se ka jugu i jugoistoku Srbije, sa predviđenom prosečnom količinom padavina od 20 do 50mm za 24 časa, lokalno i više.

Najkritičnija situacija očekuje se na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, gde se u nižim i brdskim predelima prognozira formiranje snežnog pokrivača visine od 10 do 20cm, a na planinskim područjima lokalno i više od 30cm.

Osim toga, upozorava se na moguće ekstremne hidrološke pojave, uključujući značajan porast vodostaja reka, što zahteva hitno preduzimanje mera vanredne odbrane od poplava.

Lokalni štabovi za vanredne situacije su već u pripravnosti i sarađuju sa nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama kako bi sproveli preventivne obilaske kritičnih vodotokova drugog reda, uključujući propuste i mostove.

Građani se pozivaju na pojačan oprez i pridržavanje svih saveta i mera koje budu izdate od strane nadležnih organa u cilju zaštite života i imovine.

Ostanimo informisani i solidarni u ovim izazovnim vremenskim uslovima.