Svaka čast
Broj pregleda

Učenici Srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš” razvili aplikaciju “Green Life” za borbu protiv klimatskih promena

Podeli sa prijateljima:

Učenici iz Srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu su se istakli kroz svoje inovativne napore u cilju očuvanja životne sredine.

ssd
Srednja škola, foto: D. Ranđelović

Pod okriljem inicijative “Zeleni dnevnik,” ovi mladi entuzijasti su neumorno sprovodili merenja temperature, vlažnosti vazduha, procene oblačnosti i opis pojava u školskom dvorištu, čime su stvarali dragocene podatke o klimatskim promenama.

Merenja su obavljena devet puta dnevno u periodu od 20. februara 2023. do 4. maja 2023. godine, fokusirajući se na istočnu stranu školskog dvorišta.

No, to je samo početak njihovih ambicioznih planova. Učenici su takođe razvili viziju za potpunu transformaciju svog školskog okruženja. Jedan deo školskog dvorišta planiraju pretvoriti u botaničku baštu, koja će uključivati letnjikovac sa policama za literaturu dostupnom svim učenicima, kao i otvorenu učionicu za nastavu tokom sunčanih dana.

Ovoj inicijativi pridružio se i Pokret gorana iz Svrljiga, donirajući različite vrste biljaka. Pored toga, mladi entuzijasti su odlučili promovisati biciklizam kao održiv način prevoza, te planiraju postaviti stalke za bicikle kako bi podstakli upotrebu ovog ekološki prihvatljivog prevoznog sredstva.

Međutim, shvatili su da će i najambiciozniji planovi za ekološki održivu školu biti nedovoljni ako lokalna zajednica ne usvoji svest o potrebi zaštite životne sredine. Iz tog razloga, učenici su razvili revolucionarnu mobilnu aplikaciju pod nazivom “Green Life.”

Ova aplikacija ima za cilj smanjenje klimatskih promena i ekološkog otiska u zajednici. Ključna komponenta aplikacije je kalkulator ekološkog i karbonskog otiska, koji pruža korisnicima uvid u njihov uticaj na životnu sredinu i klimatske promene. Korisnicima se takođe nude smernice za postavljanje konkretnih ciljeva za smanjenje ekološkog otiska na osnovu njihovih početnih procena. Aplikacija će pružiti resurse i strategije za smanjenje emisija u različitim oblastima, uključujući energetsku efikasnost, održivi transport, smanjenje otpada i promene u načinu života. Svake nedelje, korisnici će dobijati personalizovane planove i upute za smanjenje svog ekološkog otiska.

Aplikacija će takođe pratiti napredak korisnika i nagrađivati ih za uspešno smanjenje zagađenja. Kako bi podstakli veće učešće, učenici planiraju sprovoditi kampanje za podizanje svesti i obrazovne radionice o klimatskim promenama i njihovom uticaju na lokalnom nivou. Ideja je da se uspešne priče i izazovi dele s javnošću kako bi inspirisali druge da se pridruže ovoj inicijativi.

Škola “Dušan Trivunac Dragoš” ne zaustavlja se samo na unapređenju svojih prostora i lokalne zajednice. Njihovi planovi uključuju i širenje ovog projekta na susedne zajednice, formiranje partnerstava sa lokalnom upravom, organizacijama zajednice i preduzećima kako bi postigli širi uticaj. Kroz kombinaciju edukacije, praćenja napretka i društvenog angažmana, “Green Life” cilja da inspiriše ljude da preduzmu konkretnu akciju za očuvanje životne sredine i smanjenje ekološkog otiska.