Search
Close this search box.
Proglašen Dan žalosti
Broj pregleda

Dan žalosti: Zakonske smernice i kazne

Podeli sa prijateljima:

Juče, na vanrednoj sednici, Vlada Srbije je proglasila 27. septembar za Dan žalosti u znak poštovanja prema nedavnim tragičnim događajima na Kosovu i Metohiji. Dan žalosti je posebno vreme kada se nacija ujedinjuje u poštovanju prema žrtvama, ali i vreme kada se primenjuju određena pravila ponašanja.

danzalosti

Prema zakonu, Dan žalosti se proglašava nakon naročito teških nesreća koje rezultiraju smrću, ranjavanjem ili ozbiljnim povredama većeg broja ljudi, ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera. Takođe, može se proglasiti i u slučaju smrti osobe koja je imala izuzetan doprinos zemlji, ili povodom drugih tragičnih događaja po proceni Vlade Srbije.

Dan žalosti traje onoliko koliko odluči Vlada, ali ne duže od tri dana, počevši od ponoći i završavajući se u ponoć dana određenog za Dan žalosti.

Tokom Dana žalosti, zastave Srbije se spuštaju na pola jarbola ili koplja, uz odgovarajuće osvetljenje noću. Ovo pravilo važi za organe, organizacije i druga pravna lica koja koriste zastave.

Radiodifuzne organizacije su dužne da prate odredbe dana žalosti u svojim programima, uključujući i emitovanje relevantnih obaveštenja i prilagođavanje muzike i emisija.

Novinske organizacije koje izdaju dnevne novine trebaju da štampaju svoje listove u crnoj boji i na prvoj strani navode odluku o proglašenju Dana žalosti.

U obrazovnim ustanovama Dan žalosti obeležava se minutom ćutanja na prvom času nastave, a program muzičkog obrazovanja prilagođava se danu žalosti.

Muzeji, pozorišta, bioskopi i druge kulturne ustanove su takođe obavezne da prilagode svoje programe.

Sportski događaji se obeležavaju spuštanjem zastava na pola jarbola ili koplja, uz odavanje počasti minutom ćutanja pre početka manifestacije.

Za vreme Dana žalosti zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike na javnim mestima.

Nadzor nad sprovođenjem ovih pravila vrši MUP, i resorna ministarstva kulture, informisanja i obrazovanja. Za kršenje ovih pravila predviđene su kazne od 50.000 do 200.000 dinara za pravna lica, i od 2.000 do 10.000 dinara za fizička lica.

Važno je poštovati pravila ponašanja tokom Dana žalosti kako bismo iskazali poštovanje prema žrtvama i ujedinili se kao nacija u ovim teškim trenucima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Niš-Svrljig

MILETIĆ: Nova fabrika i zgrada terminala od velikog značaja za jugoistok Srbije!

FSRIS

KONFERENCIJA ZONE CENTAR: Nove lopte za FK Svrljig

Belmužijada 2024

U toku su prijave za učešće u sportskim igrama na 18. Belmužijadi

Nastavak...

FOTO INFO: Ponovo neko lomi mlada stabla…

Fudbal

Zona Centar počinje 17. avgusta, FK Svrljig u prvom kolu protiv Proletera

Privredno-turistička manifestacija

Još 10 dana do početka 18. Belmužijade u Svrljigu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano

Povodom masakra u Velikoj Ivanči