Svrljiške novine

Politika
Broj pregleda

PITANJA VLADI: Miletić razgovarao sa ministrima o problemima na jugoistoku Srbije! (VIDEO)

Podeli sa prijateljima:

U okviru instituta postavljanja poslaničkih pitanja, posednjeg četvrtka u mesecu, narodni poslanik MIlija Miletić je uputio pitanja ministrima u Vladi Republike Srbije.

Milija Miletić, konferencija, foto: Privatna arhiva
Milija Miletić, konferencija, foto: Privatna arhiva

Miletić je, najpre, postavio pitanje ministarki zdravlja, Danici Grujičić, o Predlogu zakona o hitnoj pomoći:

Postaviću prvo pitanje Ministarstvu zdravlja. Dokle se stiglo sa Predlogom zakona o hitnoj pomoći, zato što je taj zakon, koji sam ja predložio, veoma bitan za sve građane Srbije, jer veliki broj naših opština nemaju službu hitne pomoći i to je nama veoma potrebno – upitao je Miletić.

Odgovarajući na pitanje Miletića, Ministarka zdravlja Danica Grujičić je navela da se mora promeniti Zakon o zdravstvenoj zaštiti i u samom zakonu će se postaviti osnovni principi podzakonskih akata vezanih za hitnu pomoć.

Što se tiče zakona o hitnoj pomoći, ne možemo za svaku službu u medicini praviti zakone, ali ih možemo napraviti kao podzakonske akte. U ovom trenutku Ministarstvo zdravlja intenzivno radi i taj zakon je skoro gotov na medicinskoj dokumentaciji. Mora da se menja Zakon o zdravstvenoj zaštiti, jer je zbog digitalizacije koja je sada trenutno u toku praktično veoma zastareo i mi ćemo u samom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti postaviti osnovne principe podzakonskih akata vezanih za hitnu pomoć – rekla je dr Grujičić.

Kada je reč o nerazvijenim opštinama, Miletić je upitao ministra bez portfelja Novicu Tončeva kakvo je stanje u opštinama, koje su u njegovoj nadležnosti i da li će biti novih izdvajanja.

Ministar bez portfelja zadužen za nerazvijene opštine, Novica Tončev, je istakao da je najveći problem u ovim opštinama nedostatak kadrova.

Najveći problem u ovim opštinama nam je to što nam ljudi odlaze i što nemamo kadrove. Jedan od uzroka su i nenamenski transferi ovim opštinama. Kao što svi znamo, od 2014. godine transferi lokalnim samoupravama nisu povećavani, a od toga znamo koliki su troškovi za uličnu rasvetu, za grejanje škola, plate koliko su otišle, a mahom, kao što svi znate, i ovde poslanici i Vlada Srbije, da se lokalni budžeti pune od nenamenskog transfera, od poreza na zarade i od poreza na imovinu. Ove male opštine nemaju neku veliku imovinu, a oko poreza na zarade imamo problem to što velike kompanije koje otvaraju pogone u malim opštinama, njihove uprave su mahom u Beogradu i onda u tim opštinama rade samo radnici sa malim platama, dok su im direktori, komercijalisti, pravnici i njihova uprava u Beogradu i time pune budžet grada Beograda. Moja ideja je da zajedno sa Vladom Srbije razgovaramo da i te kompanije koje dolaze, da njihove uprave budu smeštene baš u ovim malim lokalnim samoupravama – rekao je Tončev.

Miletić je na sednici Narodne skupštine, na kojoj su prisustvovali i članovi Vlade Srbije, poručio da se dosta ulaže u aerodrom u Nišu, a kako kaže, malo o tome govori. Aerodrom u Nišu je “žila kucavica” za jugoistok Srbije. U ovaj aerodrom se dosta ulaže, a ne govori o tome. Moje pitanje je da li će biti novih investicija i hoće li biti izgrađen novi terminal – upitao je Miletić ministra saobraćaja.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić se složio sa Miletićem da su velike investicije, kada je u pitanju aerodrom Niš, i da ovaj aerodrom ima veliki potencijal, što se vidi po broju putnika.

Kada je u pitanju aerodrom Niš, 2022. godine na aerodromu je bilo ukupno, odnosno ukupno je kroz aerodrom prošlo 389.022 putnika, što je za 166% više nego 2021. godine. Recimo, u decembru 2022. godine imali smo 32.791 putnika, što je otprilike za 113% više nego decembra 2021. godine. U martu mesecu smo imali 30.595 putnika, a u martu mesecu 2022. godine 21.765 putnika. Ukupno, od početka godine do kraja marta imali smo 89.029 putnika, znači, za ta prva tri meseca, januar, februar i mart. Pretprošle godine u isto vreme bilo je 51.425 putnika, što znači da je to 73% više – rekao je Vesić.

On je istakao da je važno napomenuti da je u toku rekonstrukcija tj. izgradnja nove zgrade u koju je uloženo i biće uloženo ukupno 11 miliona evra.

Vesić je, takođe, najavio da se stiču uslovi za početak gradnje novog kontrolnog tornja u Nišu, istakavši da je to sledeća investicija u niški aerodrom.

 

NAJNOVIJE NA PORTALU

PROMO

Auto centar Timok: Nalepnica na licu mesta, bez odlaska u MUP

Vozači iz cele Srbije

Održan 7. Hard Enduro u Svrljigu

Presveta Bogorodica Neopalima kupina

Svrljiški vatrogasci obeležili slavu Sektora i vatrogasno-spasilačke jedinice

Sve je to fudbal

FK Svrljig doživeo težak poraz od OFK Brzog Broda u 5. kolu Zone Centar

Slava pčelara

Obeležena pčelarska slava Prepodobni Simeon Stoplnik u Pirkovcu

Akcija policije

Velika grupa migranata uhapšena u Svrljigu (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

FOTO+VIDEO

MILETIĆ NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE POKRETA „MERI“: Hitna pomoć je potrebna malim opštinama!

Potrebno je!

MILETIĆ: Da svaka predškolska i školska ustanova ima logopeda! (VIDEO)

Reči sa sednice

Miletić na sednici SO Svrljig citirao delove iz autorskog teksta Nikole Jovanovića, EVO I ZAŠTO

Odličan predlog

MILETIĆ: POVEĆATI MINIMALAC NA 75.000 DINARA I MINIMALNU PENZIJU U VISINI POTROŠAČKE KORPE

Drugi po redu

Domaćin Miholjskih susreta 2024. godine – MZ PREKONOGA

Veliki problem radnika

MILETIĆ: Očekujem da će novim ministar privrede rešiti problem radnika koji su izgubili posao! (VIDEO)

Odlična vest

POSLANIK IZ SVRLJIGA TRAŽI PRODUŽETAK BOLOVANJA ZA SVE MAJKE, EVO I NA KOLIKO! (FOTO+VIDEO)

Svaka čast!

MILETIĆ TRAŽI BESPLATNE UDŽBENIKE ZA DECU IZ NERAZVIJENIH SREDINA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *