Svrljiške novine

Svet Atanasije Veliki
Broj pregleda

Šljivovik će živeti zahvaljujući veri i pojedincima! OBELEŽENA SEOSKA SLAVA

Litijom i Svetom liturgijom nastavljena je tradicija obeležavanja seoske slave u Šljivoviku, gotovo izumrlom selu koje se polako kao feniks diže iz pepela zahvaljujući pojedincima koji čine sve da se u selu vrati život.

Susreli se kolačari da prelome slavski kolač, neka je srećno, foto: M.M.
Susreli se kolačari da prelome slavski kolač, neka je srećno, foto: M.M.

Danas je veliki broj Svrljižana, građana Lukavice i ljudi poreklom iz Šljivovika i naravno oni koji ga vole, uz prisustvo sveštenika Mladena Marinkovića, obeležena seoska slava Sveti Atanasije Veliki.

Litija, foto: M.M.
Litija, foto: M.M.

Ni vreme ni loši uslovi nisu uspeli da odvrate ljude i vernike da se okupe na ovom svetom mestu koje će, po rečima predsednika opštine Svrljig Miroslava Markovića, biti rekonstruisano i detaljno uređeno po fazama. Litija se nosila oko crkvišta, a kolač je prelomljen nakon Svete liturgije pored zavetnog krsta.

Sveštenik sa kolačarima, foto: M.M.
Sveštenik sa kolačarima, foto: M.M.

Od ovogodišnjeg kolačara Slaviše Mihajlovića Caje – kolač za narednu godinu preuzeo je Davor Jovanović.

Otac Mladen Marinković iz sveg srca zahvalio je narodu što ne dozvoljava da se ovo selo ugasi koje ima tik nekoliko stanovnika i na tome je zahvalan predsedniku sela Bratislavu Lazareviću, zamenici SO Svrljig Tatjani Lazarević, radniku OU Svrljig Bobanu Petroviću, predsedniku opštine Miroslavu Markoviću, poslaniku Miliji Miletiću i mnogim drugima koji iz petnih žila pomažu oko svih radova ovde.

Uručene zahvalnice, foto: M.M.
Uručene zahvalnice, foto: M.M.

Sveštenik Marinković predložio je da se izradi tabla sa imenima svih dobrotvora koji pomogoše da se crkvište obnovi, izgradi letnjikovac i da život ovom napuštenom selu.

Slavski kolač, foto: M.M.
Slavski kolač, foto: M.M.

Predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković pozdravio je sve akcije koje se sprovode na oživljavanju ovog, ali i ostalih sela svrljiške opštine.

Uručene zahvalnice, foto: M.M.
Uručene zahvalnice, foto: M.M.

Nakon rezanja kolača i Svete liturgije organizatori su podelili zahvalnice istaknutim pojedincima koji su se ove godine mnogo angažovali i doprineli da sve bude spremno za obeležavanje seoske slave.

Molitva, foto: M.M.
Molitva, foto: M.M.

Zamenica predsednika SO Svrljig Tatjana Lazarević uručila je poklon sliku ovogodišnjem kolačaru kao znak pažnje u ime svih Šljivovčana i građana Lukavice.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *