Search
Close this search box.
Poljoprivreda
Broj pregleda

Novi zakonodavni okvir za efikasnije upravljanje agrarnom politikom

Podeli sa prijateljima:

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković izjavila je da se Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju bliže uređuju specifičnosti elektronskog upravljanja u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje.

Foto: Redakcija
Foto: Redakcija

Tanasković je, govoreći na sednici Skupštine Srbije, istakla da izmene koje su predložene podrazumevaju potpuno uređenje sistema funkcionisanja i upravljanja agrarnom politikom Srbije na jedan potpuno nov, precizan, statistički dokumentovan i transparentan način.

Ona je podsetila na to da je e-Agrar uveden izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju iz 2021. godine.

Prema njenim rečima, nakon uvođenja svih registara na jedno mesto, katastra, registra praćenja životnog veka životinja i praćenja svakog poljoprivrednog gazdinstva po periodima, bićemo u mogućnosti da bolje upravljamo opredeljenim budžetom, kao i da bolje sagledamo regionalne razlike u različitim poljoprivrednim granama.

E-Agrar se, kako je navela, uvodi u cilju modernizacije i ubrzanja postupka za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, a omogućiće elektronsko podnošenje zahteva, uštedu u vremenu prilikom obrade zahteva, brže odobrenje i bržu isplatu, kao i smanjenje mogućnosti greške prilikom podnošenja zahteva.

Ministarka je objasnila da poljoprivredni proizvođači više neće morati da pribavljaju papirne isprave i gube svoje vreme na šalterima, čime se značajno smanjuju troškovi postupka za svaku stranu.

Ona je dodala da je Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju povećana subvencija za mleko sa sedam na 10 dinara po litru, a da je smanjen uslov za subvenciju sa 3.000 litara na 1.500 litara kravljeg mleka po kvartalu.

Takođe, kako je precizirala, maksimalni iznos od 6.000 dinara subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju je preinačen, tako da će ove godine, uz subvenciju za gorivo, iznositi 9.000 dinara.

Ova godina je rekordna po izdvajenom novcu za poljoprivredu. Opredeljeno je 80 milijardi dinara, što je dokaz jasne namere države da pomogne, zaključila je Tanasković.

Izvor: Vlada Srbije

Ekstra testera komerc

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ministar

Đerlek obišao ulicu Petra Miloševića u kojoj je rekonstruisana vodovodna mreža

Završeni radovi

Ministar Edin Đerlek danas u poseti Svrljigu povodom rekonstrukcije vodovodne mreže

Radno

Uređenje kanala i propusta prema Drajincu

Ogroman skup podrške

Ogroman skup podrške Ujedinjenoj seljačkoj stranci povodom 24 godine od osnivanja

Politika

Veliki skup Ujedinjene seljačke stranke u Narodnom pozorištu

Praznik

Danas je Sretenje Gospodnje

PU ,,Poletarac'' Svrljig
Ekstra testera komerc

Povezano