Search
Close this search box.
Srbija
Broj pregleda

Više od 100 prijava projekata za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština

Podeli sa prijateljima:

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev izjavio je da je na javni poziv za podnošenje projekata koji se odnose na unapređenje života građana u nedovoljno razvijenim opštinama pristiglo više od 100 prijava.

Miroslav Marković i Novica Tončev, foto: M.M.
Miroslav Marković i Novica Tončev, foto: M.M. / Arhivska fotografija

Tončev je iskazao zahvalnost lokalnim samoupravama na velikom odzivu, ocenivši da su one na taj način pokazale veliku odgovornost, uz napomenu da to pokazuje da je program podrške unapređenju razvoja nedovoljno razvijenih opština jasno definisan.

On je podsetio na to da Kabinet zadužen za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština nije dobio povećanje budžeta i da, nažalost, neće biti u mogućnosti da odgovori na svaku prijavu, ali da će se tražiti način da se, u skladu sa uslovima javnog poziva, izađe u susret maksimalnom broju opština.

Takođe, ovo je ujedno i pokazatelj da je neophodno da se budžet poveća, jer imamo kvalitetne i spremne projekte, sposobne ljude i želju da ubrzamo razvoj nerazvijenih područja, rekao je ministar.

Na ovogodišnji javni poziv Kabineta za razvoj nedovoljno razvijenih opština stiglo je približno 100 prijava projekata, pri čemu su sve 44 izrazito nedovoljno razvijene opštine pokazale veliku spremnost da, u skladu sa svojim nadležnostima, rade na stvaranju što kvalitetnijih uslova života u svojim sredinama.

U okviru Mere 1 koja se odnosi na unapređenje kapaciteta izrazito nedovoljno razvijenih opština, sredstva se mogu koristiti za izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture: izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede; opremanje objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta, vodoprivrede i drugih objekata u svojini jedinica lokalne samouprave i nabavku opreme u funkciji obavljanja delatnosti iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

U okviru Mere 2, koja se odnosi na preduzimanje mera u cilju smanjenja siromaštva, sredstva se mogu koristiti za aktivnosti u oblasti pružanja usluga pomoći u kući starim i bolesnim licima; oblasti pružanja usluga dnevnog boravaka: usluge ličnog pratioca deteta i personalne asistencije i direktnu podršku marginalnim grupama (jednokratna pomoć, narodne kuhinje).

Vlada Republike Srbije, na predlog Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština na teritoriji Republike Srbije, donela je Uredbu o utvrđivanju Programa podrške unapređenju razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština (jedinice lokalne samouprave iz četvrte grupe) za 2023. godinu.

Javni poziv za podnošenje prijave projekata objavljen je u „Službenom glasniku Republike Srbije” broj 11/2023 od 10. februara 2023. godine, dok je rok za podnošenje prijave projekata bio 2. mart ove godine, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje razvoja nedovoljno razvijenih opština.

Izvor: Vlada Srbije, foto: arhiva

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano