Srećna slava
Broj pregleda

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obeležila Svetog Savu

Nizom kulturno-zabavnog programa i nastupa učenika OŠ ,,Dobrila Stambolić”, uz molitvu i presecanje slavskog kolača obeležen je Sveti Sava u ovoj obrazovnoj ustanovi. 

Osnovna škola, obeležavanje Sv. Save, foto: M.M.
Osnovna škola, obeležavanje Sv. Save, foto: M.M.

Prisutnima su se obratili direktor OŠ ,,Dobrila Stambolić” profesor Milan Bogdanović, kao i predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković koji je čestitao slavu kolektivu i svim građanima opštine Svrljig.

Sveti Sava (oko 1175—14. januar 1236) bio je srpski princ, monah, iguman manastira Studenice, književnik, diplomata i prvi arhiepiskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Rođen je kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, i brat Vukana i Stefana Prvovenčanog. Kao mladić dobio je od oca na upravu Zahumlje (1190. ili 1191). Ubrzo 1192. godine Rastko je pobegao na Svetu goru i zamonašio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, gde je dobio ime Sava. Kasnije je sa svojim ocem, koji se zamonašio i dobio ime Simeon (verovatno 25. mart 1196), podigao manastir Hilandar (1198—99), prvi i jedini srpski manastir na Svetoj gori.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *