Ekologija je naša budućnost
Broj pregleda

Možda sela nemaju budućnost, ali ekologija ima!

Svrljiška sela prenatrpana su smećem, za to su uglavnom krivi nesavesni građani, ali i meštani tih sela koji nesavesno odlažu smeće gde god stignu, a najviše u rekama i vrtačama. 

Vlahovo, groblje, odlaganje smeća, foto: Svrljiške novine, u okviru projekta ,,Ekologija je naša budućnost''
Vlahovo, groblje, odlaganje smeća, foto: Svrljiške novine, u okviru projekta ,,Ekologija je naša budućnost”

Obilazeći teritoriju opštine Svrljig, naišli smo na niz deponija koje smo uredno prijavili nadležnim organima koji se brinu za čistoću i ekološkim društvima, ali i radili na temu edukacije stanovništva zbog čega je štetno da se odlaže smeće svuda oko nas, pogotovu u netaknutoj prirodi.

Boraveći u Vlahovu naišli smo na nekoliko divljih deponija, najpre pored puta kod ulaza u selo, a potom i u samom selu u blizini centra. Malo naviše, kada krenete pešaka, dolazite do seoskog groblja koje je u veoma lošem stanju. Deo grobljanske površine služi meštanima za izvoženje smeća, za odlaganje šuta i stajskog đubriva.

U razgovoru sa meštanima Vlahova rečeno nam je da te deponije ,,nisu od juče” i da nema rešenja za odlaganje smeća, pa se ljudi snalaze bacajući gde god stignu, uglavnom kod groblja.

Sa meštanima smo obavili i razgovor na temu nabavke kontejnera i kanti, ali ta tema im nije bila naročito interesantna.

Znajući da je Vlahovo oko 25 km od Svrljiga, i da je bliže Knjaževcu nego Svrljigu, nije bilo lako naći pravi način koji bi se upotrebio za rešavanje ovog problema. Problem smo preneli nadležnima, ali najveća kočnica je upravo daljina ovog sela i veoma mali broj stanovnika, kao i loša putna infrastruktura.

Prilog je deo projekta ,,Ekologija je naša budućnost” koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *