Ekologija je naša budućnost
Broj pregleda

I u Guševcu deponije niču, ali ima nade za bolju i lepšu životnu sredinu

U selu Guševac slična je situacija kao i u ostalim selima svrljiške opštine. Pored puta uglavnom nailazimo na raznu ambalažu, kese, plastiku i tome slično. Vozači koji prolaze kroz Guševac ne biraju mesto ni vreme da smeće iz automobila bace kroz prozor. Da li je bio razgradivo ili ne, to njih uopšte ne zanima.

U razgovoru sa predstavnicima Udruženja građana ,,Eko budućnost” došli smo do informacije da je 2020. godine bilo mnogo više deponija pored puta, ali da se sredinom 2022. godine ponovo gomila broj deponija i da ljudi veoma malo vode računa o životnoj sredini.

Životna sredina, čovekova okolina ili okruženje predstavlja naseljeni deo Zemljinog prostora na kojim je moguć opstanak živih bića. Ljudi, životinje i biljke nastaju, rastu i razvijaju se u jednom prostoru koji ih okružuje i koji možemo da nazovemo njihovom životnom sredinom.

U životnoj sredini sva živa bića žive u grupama jedinica koji spadaju u istu grupu zajedno sa mnogobrojnim jedinicama drugih vrsta. Sem toga, u prostoru na kojem žive živa bića, nalaze se razne forme nežive materije i energije, neophodnih za njihov život.

Odnos između živih bića i sredine koja ih okružuje je uzajaman tako da ta sredina na živa bića deluje fizičkim, biološkim, hemijskim i drugim faktorima značajno utičući na njih.

Životna sredina se može posmatrati kao petokomponentni sistem koji čine: atmosfera, hidrosfera, litosfera, zemljište i organizmi.

Inače, ukoliko krenete put bilo kog svrljiškog sela, naićićete na sličnu fotografiju:

Guševac, smeće, foto: M.M.
Guševac, smeće, foto: M.M.

Prilog je deo projekta ,,Ekologija je naša budućnost” koji je sufinansiran od strane Opštine Svrljig.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *