Search
Close this search box.
Izbori
Broj pregleda

Izbori za članove saveta nacionalnih manjina 13. novembra

Podeli sa prijateljima:

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Gordana Čomić raspisala je juče za 13. novembar izbore za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Izbori 2022, foto: M.M.
Izbori 2022, foto: M.M.

Čomić, koja je u Palati Srbije potpisala odluku o raspisivanju izbora za članove 23 nacionalne manjine, navela je da će oni biti birani neposredno ili putem elektorske skupštine.

Ona je objasnila da će u nedelju, 13. novembra, na neposrednim izborima biti birani članovi saveta 19 nacionalnih manjina, dok će četiri manjine – goranska, makedonska, hrvatska i crnogorska biti birane putem elektorske skupštine.

Ministarka je pozvala pripadnike nacionalnih manjina da nastave da se upisuju u poseban birački spisak do 27. oktobra, kada se taj spisak zaključuje i kada će se znati tačno koliko pripadnika nacionalnih manjina izlazi na izbore za članove nacionalnih saveta 13. novembra.

Važno je, kako je naglasila, da svaki pripadnik nacionalne manjine svojom voljom ode do svoje opštine i iskaže zahtev da bude upisan u poseban birački spisak da bi mogao slobodno da bira svoje predstavnike u nacionalni savet, kao i da nacionalni saveti podstaknu upis u poseban birački spisak.

Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se svake četiri godine, koliko, prema Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, traje mandat jednog saziva nacionalnog saveta.

Zakonom je propisano da se redovni izbori za članove svih nacionalnih saveta, pa i za članove prvog saziva nacionalnog saveta, održavaju istovremeno, odnosno istog dana.

Postoje dva načina izbora članova nacionalnih saveta – putem neposrednih izbora i putem elektorske skupštine.

Izvor: Vlada Srbije, autor: Tanjug

NAJNOVIJE NA PORTALU

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

Nastavlja se...

Novi problemi sa tužbama za građane i Opštinu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano