Svrljiške novine

Zaštita od požara
Broj pregleda

Obaveštenje učesnicima žetve

U periodu sazrevanja strnih useva, a naročito za vreme žetve, transportna i uskladištenja strnih useva, prisutne su opasnosti od požara koje ugrožavaju nepokošene žitarice, slamu i mehanizaciju koja učestvuje u žetvi.

Arhivska fotografija, foto: Svrljiške novine
Arhivska fotografija, foto: Svrljiške novine

Zbog gore navedenih opasnosti i radi zaštite strnih useva od požara, shodno Zakonu o zaštiti od požara, čl. 49 i 50 (“Službeni glasnik RS”, broj 111/09) i Pravilnika o posebnim merama zaštite od požara u poljoprivredi (“Službeni glasnik RS”, broj 27/84) ostvaruju se posebne mere zaštite od požara, i to:

Žetva i transport strnih useva i slame obavlja se kombajnima, traktorima i drugim teretnim motornim vozilima koja su obezbeđena od izbijanja požara varničenjem, isijavanjem toplote ili na drugi način snabdevena odgovarajućim hvatačima, razbijačimai prigušivačima varnica.

Prevoz neovršenih strnih useva ne može se vršiti zaprežnim vozilima koja upotrebljavaju uređaje za osvetljenje koji mogu izazvati požar.

Kombajn kojim se obavlja žetva mora biti snabdeven ispravnim aparatom za gašenje početnih požara, tipa C-9, ašovom i lopatom.

Strogo je zabranjeno paljenje žetvenih ostataka.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *