Sve tehnički spremno za primenu e-faktura od 1. maja

Novina

Državna sekretarka Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Slavica Savičić poručila je danas učesnicima završne obuke, povodom uvođenja novog modela e-faktura za korisnike javnog sektora, da je osnovni cilj postizanje transparentnosti i efikasnosti, uz suzbijanje sive ekonomije.

Ilustracija, pixabay.com, autor: Bartek Zakrzewski
Ilustracija, pixabay.com, autor: Bartek Zakrzewski

Savičić je ukazala na to da je ideja svog skupa, koji su organizovali Ministarstvo finansija i NALED, da predstavnici javnog sektora dobiju dodatne informacije o novom sistemu koji za njih počinje da se primenjuje 1. maja.

Ona je ukazala na to da su stubovi daljih reformi – Zakon o fiskalizaciji i Zakon o e-fakturama, koji je značajan jer je realizovan dugogodišnji zahtev privrede, a to je da poslovanje bude transparentnije i efikasnije.

Državna sekretarka je istakla da je ovaj zakon usklađen sa direktivama Evropske unije, dodavši da su pripremljeni svi tehnički aspekti za primenu e-faktura.

Prema njenim rečima, produkciona verzija Sistema elektronskih faktura je dostupna na adresi https://efaktura.mfin.gov.rs/ od 11. aprila, kada je prva faktura uspešno prošla kroz novi sistem.

Savičić je objasnila da će se registracija na produkcionoj verziji Sistema elektronskih faktura automatski preneti i na demo verziju tog sistema, u slučaju da nije otvoren nalog na novoj demo verziji, koja je dostupna na adresi https://demoefaktura.mfin.gov.rs/.

Ona je naglasila da će korišćenje sistema elektronskih faktura biti besplatno, podsetivši na to da je zakonom propisano da od 1. maja nastupa obaveza subjekta javnog sektora da primaju i čuvaju elektronske fakture i da izdaju elektronske fakture drugom subjektu javnog sektora.

Takođe, od tada su i subjekti privatnog sektora u obavezi da izdaju elektronsku fakturu subjektu javnog sektora, dok će se obaveza subjekta privatnog sektora da primi i čuva elektronsku fakturu izdatu od strane subjekta javnog sektora primenjivati od 1. jula ove godine, rekla je Savičić.

Prema njenom rečima, obaveze izdavanja i čuvanja elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora nastupaju od 1. januara 2023. godine, pri čemu su to ujedno i datumi od kada se primenjuje i obaveza da se elektronski evidentira obračun poreza na dodatu vrednost.

Povezano

1 Komentari

  • Sto da se ne komplikuje, zabavnije je tako. A nije ni tajna da nove kase ne mogu da podnesu veci broj artikala od 200, pahahahahahaha

Komentar

Your email address will not be published.