Svrljiške novine

Verižice
Broj pregleda

DANAS SU ČASNE VERIGE – VERIŽICE

Podeli sa prijateljima:

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Časne verige Svetog apostola Petra, u narodu još poznate i kao Verižnjaci, Verižice, Kuke i verige… Iako ovaj dan nije crveno slovo u verskom kalendaru, reč je o prazniku koji veliki broj porodica u Srbiji slavi kao krsnu slavu.

Foto: mikroknjiga.rs
Foto: mikroknjiga.rs

Kada Irod baci u tamnicu apostola Petra, apostol bi okovan u dvoje verige. A kada noću apostol spavaše među dvojicom vojnika, anđeo Gospodnji kucnu Petra u rebra, probudi ga i izvede. I sa njega spadoše verige, kao što o tome piše u Delima Apostolskim (D.A. 12, 4-7). O tom preslavnom izbavljenju Petrovom od okova i tamnice rašču se po celom Jerusalimu. Tada neki hrišćani krišom uzeše te verige, i čuvahu ih kod sebe, kao da pred očima imaju samog vrhovnog apostola Petra, koji po izlasku iz tamnice odmah otide u druge krajeve propovedajući reč Božju, i već se ne pojavljivaše u Jerusalimu. A te verige dobiše celebnu silu od apostolskog tela, koje beše čvrsto vezano njima. I kao što Pavlove čalme i ubruščići, zato što behu natopljeni njegovim znojem, tako i Petrove verige, zato što behu pripijene uz telo njegovo, isceljivahu od bolesti i izgonjahu zle duhove (D.A. 19, 12).

Ove česne verige verni pobožno poštovahu, i klanjahu im se, i brižljivo čuvahu, predavajući ih nasleđem iz naraštaja u naraštaj. Jer ih roditelji predavahu deci svojoj, a deca ih opet svojim naslednicima poveravahu, kazujući jedan drugome kojeg su sužnja te verige i čijim se telom osvetiše. Takvim predavanjem putem nasleđa dospeše verige do ruku presvetog Juvenalija patrijarha Jerusalimskog. A kada blagočestiva carica Evdokija, supruga cara Teodosija Mlađeg, dođe u Jerusalim, i tu podiže mnoge crkve, i sveta mesta ukrasi o carskom trošku, tada joj patrijarh Juvenalije, videći njenu veliku pobožnost i bogoljublje, pred njen povratak u Carigrad, podari mnoge svete stvari, a među njima i ove česne i čudotvorne verige svetog apostola Petra. Carica ih odnese u Carigrad. I jedne svete verige dade u hram svetog apostola Petra, u velikoj crkvi Svete Sofije, a druge posla u Rim svojoj kćeri Evdoksiji, koja beše udata za zapadnog rimskog cara Valentijana Trećeg. Ona, pobožna kao i njena majka, s ljubavlju primi ovaj skupoceni dar, podiže na gori Ekskviliskoj crkvu u ime svetog apostola Petra, i u njoj, položi one verige. Nađoše se u Rimu i druge verige svetoga Petra, kojima ga Neron mučitelj beše vezao. I te verige biše položene sa onim donesenim iz Carigrada. Šesnaesti dan meseca januara bi određen za praznik poklonjenja tim česnim verigama u čast i spomen svetog apostola Petra, a y slavu Hrista Boga našeg.

Deo teksta: SPC

NAJNOVIJE NA PORTALU

VAŽNO

VAŽNO SAOPŠTENJE OPŠTINE SVRLJIG POVODOM PRUŽANJA BESPLATNE PRAVNE POMOĆI…

Politika

Boris Tadić u poseti Svrljigu (VIDEO)

Zdravlje na prvom mestu

Briga o zdravlju: Preventivni pregledi u Domu zdravlja Svrljig!

Sport

KK “Svrljig” u akciji: Duel sa “Academy” u Leskovcu

Pomoć Vojske Srbije

SVRLJIG: Stigla vojna vozila visoke prohodnosti za prevoz interventnih ekipa EPS-a

Politika

USS KONVENCIJA: Miletić uputio kritike zbog nedostatka struje u selima

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Info

Danas je Sveta Petka

Imendan mnogima

Danas je Sveti Vasilije Veliki

Vrbica

Sutra obeležavamo Lazarevu subotu

SUSRET

Patrijarh Irinej primio Miletića u Patrijaršiji srpskoj

PRAVOSLAVLJE

Danas je veliki praznik Preobraženje Gospodnje

DANAS

Badnji dan i Badnje veče

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *