Search
Close this search box.
Odbornik Mitić o bitnom pitanju
Broj pregleda

Da li će Svrljig ostati bez statusa opštine?

Podeli sa prijateljima:

Odbornik Bratislav Mitić (GG PZSS) na današnjoj sednici SO Svrljig, poslednjoj u 2021. godini, rekao je da postoji mogućnost da opština Svrljig izgubi status opštine, jer će se nakon popisa u oktobru 2022. godine videti da u svrljiškoj opštini živi ispod 10.000 stanovnika.

Odbronik Bratislav Mitić, foto: M.M.
Odbronik Bratislav Mitić, foto: M.M.

U Zakonu o lokalnoj samoupravi u osnovnim odredbama, u članu 18 piše ,,Opština je osnovna teritorijalna jedinica u kojoj se ostvaruje lokalna samouprava koja je sposobna da preko svojih organa samostalno vrši sva prava i dužnosti iz svojih nadležnosti i koja ima najmanje 10.000 stanovnika”, izuzetno ukoliko postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, može se osnovati nova opština koja ima manje od 10.000 stanovnika”, čak i ako izbegnemo to da nam ukinu opštinu, znači da postanemo mesna zajednica Knjaževca ili Niša, sigurno će nam smanjiti ingerencije i sigurno nećemo više imati preskupog Kulturnog centra koji služi za zapošljenje stranačkih kadrova, prvenstveno USS, a i SNS, imali smo zapošljenje kolegenice odbornice iz SNS pre mesec-dva, tako da poigrajte se još malo, ovo se sve polako završava i sve se polako gasi, poručio je odbornik Bratislav Mitić.

BONUS VIDEO:

Opština Svrljig je 1948. godine imala 32.282 stanovnika, da bi iz godine u godinu taj broj opadao pa je po popisu iz 2016. godine broj stanovnika na teritoriji svrljiške opštine iznosio 13.037, zvanični su podaci sa sajta ,,Broj stanovnika”: https://brojstanovnika.cu.rs/opstina/svrljig

Ukoliko pogledate videćete da je nakon svakog popisa između 2.000 i 3.000 ljudi manje, što predstavlja ozbiljan problem, ne samo za Opštinu Svrljig, već i za druge opštine i gradove u Srbiji gde je evidentno da se smanjuje broj stanovnika.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Lokalni izbori 2024

POKRET ZA SPAS SVRLJIGA: U subotu predizborni skup i koncert u gradskom parku

Sport

FK Svrljig izborio opstanak u Zoni Centar

Lokalni izbori 2024

ZNAMO SE: Razgovor sa građanima na zelenoj pijaci

40 godina od osnivanja

Obeležen Dan SŠ ,,Dušan Trivunac Dragoš” Svrljig

Odlična vest

Akcija ,,Na dinar – pet dinara” započeta u opštini Svrljig

Sportske vesti

Istorijska utakmica: Posle 47 godina sastali se ponovo SVRLJIG I PARTIZAN!

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano