Search
Close this search box.
Odbornik Mitić o bitnom pitanju
Broj pregleda

Da li će Svrljig ostati bez statusa opštine?

Podeli sa prijateljima:

Odbornik Bratislav Mitić (GG PZSS) na današnjoj sednici SO Svrljig, poslednjoj u 2021. godini, rekao je da postoji mogućnost da opština Svrljig izgubi status opštine, jer će se nakon popisa u oktobru 2022. godine videti da u svrljiškoj opštini živi ispod 10.000 stanovnika.

Odbronik Bratislav Mitić, foto: M.M.
Odbronik Bratislav Mitić, foto: M.M.

U Zakonu o lokalnoj samoupravi u osnovnim odredbama, u članu 18 piše ,,Opština je osnovna teritorijalna jedinica u kojoj se ostvaruje lokalna samouprava koja je sposobna da preko svojih organa samostalno vrši sva prava i dužnosti iz svojih nadležnosti i koja ima najmanje 10.000 stanovnika”, izuzetno ukoliko postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, može se osnovati nova opština koja ima manje od 10.000 stanovnika”, čak i ako izbegnemo to da nam ukinu opštinu, znači da postanemo mesna zajednica Knjaževca ili Niša, sigurno će nam smanjiti ingerencije i sigurno nećemo više imati preskupog Kulturnog centra koji služi za zapošljenje stranačkih kadrova, prvenstveno USS, a i SNS, imali smo zapošljenje kolegenice odbornice iz SNS pre mesec-dva, tako da poigrajte se još malo, ovo se sve polako završava i sve se polako gasi, poručio je odbornik Bratislav Mitić.

BONUS VIDEO:

Opština Svrljig je 1948. godine imala 32.282 stanovnika, da bi iz godine u godinu taj broj opadao pa je po popisu iz 2016. godine broj stanovnika na teritoriji svrljiške opštine iznosio 13.037, zvanični su podaci sa sajta ,,Broj stanovnika”: https://brojstanovnika.cu.rs/opstina/svrljig

Ukoliko pogledate videćete da je nakon svakog popisa između 2.000 i 3.000 ljudi manje, što predstavlja ozbiljan problem, ne samo za Opštinu Svrljig, već i za druge opštine i gradove u Srbiji gde je evidentno da se smanjuje broj stanovnika.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano