Svrljiške novine

Info
Broj pregleda

Nema pomeranja termina zimskog školskog raspusta

Podeli sa prijateljima:

Članica Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19 i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić Tepavčević saopštila je da je na sednici tog tela doneta odluka da se školski raspust ne pomera i da ostaje od 31. decembra do 24. januara. 

Osnovna škola Svrljig, foto: Svrljiške novine
Osnovna škola Svrljig, foto: Svrljiške novine

Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba navela da je doneta i odluka da se uvedu rigoroznije mere prilikom ulaska u Srbiju za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Namibije i Zimbabvea.

Ona je objasnila da Srbija nema direktne letove sa ovim zemljama, ali da će se voditi računa o putnicima koji preko drugih zemalja dolaze iz tih zemalja.

Prema njenim rečima, ti putnici će na aerodromu raditi PCR test i u slučaju da su negativni biće u karantinu 14 dana u mestu prebivališta, a nakon sedam dana imaju obavezu da urade još jedan test.

U slučaju da su pozitivni, kako je prenela, biće prebačeni u kovid ambulantu ili bolnicu.

Ona je apelovala na građane da se vakcinišu, i ujedno iznela podatke da je do danas prvom dozom u našoj zemlji vakcinisano 57 odsto svih punoletnih građana, drugom 54 odsto, a trećina buster dozom.

Kisić Tepavčević je istakla da je za novi soj koronavirusa omikron ohrabrujuće to što ga vakcine pokrivaju i što nova mutacija nije toliko opasna kako je izgledala na prvi pogled.

Prošlo je malo vremena od otkrivanja novog soja, a ono što je uzbunilo stručnu javnost jeste mnogo veći broj mutacija na prethodne izmene, ali nije utvrđeno da izaziva težu kliničku sliku i da se brže prenosi, za šta postoje određene indicije, podvukla je ministarka.

Da li su to mutacije koje će uticati na kliničku sliku i brzinu prenošenja, ne znamo. Čak i u JAR, gde je registrovano više od 1.000 slučajeva, nije zabeležen teži slučaj, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, ohrabrujuće je to što postojeće vakcine pokrivaju i ovaj soj virusa.

Ministarka je, odgovarajući na pitanje da li će novi soj virusa doći kod nas, istakla da je svesna da hoće, jer je čitava zemlja jedna velika celina, naglasivši i da ne može da bude isključeno da je on ovde već prisutan.

Ona je, kada su u pitanju praznici, objasnila da ostaju sve mere predostrožnosti koje smo imali do sada, i upozorila na to da svi treba da se uzdržimo od proslava na način na koji smo navikli.

Svako od nas mora da učini sve, da apeluje na prijatelje i poznanike da se vakcinišu, jer jedino ujedinjeni možemo da pobedimo virus, ponovila je Kisić Tepavčević.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Obaveštenje

Kreće karavan „Budi hrabra – pregledaj se“ 18. i 19. oktobra u Svrljigu

Protekle nedelje

Održan sastanak Saveta za bezbednost opštine Svrljig

Sportske vesti

FK Svrljig ponovo poražen, ovog puta na domaćem terenu

Obratio se i Miletić

U selima Stare planine uginulo šest krava od zarazne bolesti

PROMO

Auto centar Timok: Nalepnica na licu mesta, bez odlaska u MUP

Vozači iz cele Srbije

Održan 7. Hard Enduro u Svrljigu

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Koronavirus

Na bolničkom lečenju 260 pacijenata obolelih od COVID-19

COVID 19

U poslednja 24 časa koronavirusom zaražena 781 osoba

COVID

U poslednja 24 časa od posledica COVID-19 preminulo 14 osoba

COVID-19

Dalji pad broja zaraženih od COVID-19

COVID

Na bolničkom lečenju 655 pacijenata obolelih od COVID-19

COVID

Povećan broj osoba na bolničkom lečenju od COVID-19

COVID19

Povećanje broja zaraženih u odnosu na broj testiranih

COVID

Skok broja zaraženih koronavirusom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *