Search
Close this search box.
Pljuštaće kazne!
Broj pregleda

Kontrola kovid propusnica počinje od subote, novčano kažnjavanje od ponedeljka

Podeli sa prijateljima:

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je sastanak sa nadležnim službama u vezi sa uvođenjem kovid propusnica, na kome je odlučeno da kontorola propusnica počinje od subote, a novčano kažnjavanje od ponedeljka.

Kovid propusnica, foto: Tumisu, pixabay.com
Kovid propusnica, foto: Tumisu, pixabay.com

Na sastanku, kojem su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova i zdravlja, Aleksandar Vulin i Zlatibor Lončar, i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, razgovaralo se o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba i datumu početka primene ove mere.

Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. septembra.  Prethodno, u subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, u praksi proverili kako funkcioniše sistem.

“Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata”, navodi se u saopštenju vladine Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ističu da je cilj uvođenja kovid propusnica isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Republike Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana.

“Na današnjoj sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida”, dodaje se u saopštenju.

Podsećaju još jednom da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata u ugostiteljskim objektima, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta.

“Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine”, navodi se u saopštenju.

U Republici Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina – kineska vakcina “Sinofarm”, ruska vakcina “sputnjik V” kao i vakcine proizvođača “Fajzer” i “Astra-Zeneka”.

Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano