Search
Close this search box.
Novi virus kosi ptice...
Broj pregleda

Ptičiji grip H5N8 stigao u Srbiju! UVEDENE MERE!

Podeli sa prijateljima:

Prisustvo virusa ptičjeg gripa potvrđeno je kod uginulih labudova na teritoriji Zemuna, u Borči i na lokaciji Kovilovo.

Ptice u gnezdu, ilustracija, foto: psiquehyun, preuzeto: Pixabay.com
Ptice u gnezdu, ilustracija, foto: psiquehyun, preuzeto: Pixabay.com

To je objavila Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede.

Radi se o podtipu kod divljih ptica H5N8, a prisustvo je potvrđeno kod labudova koji su na prostoru Zemuna uginuli 1. oktobra a u Borči i Kovilovu 6. oktobra. Kako se navodi Uprava za veterinu je donela rešenja kojim su utvrđene mere koje se sprovode u zaraženom i ugroženom području od ove zarazne bolesti kod divljih ptica, da bi se ona suzbila i sprečilo širenje.

“Zaraženim područjem u skladu sa Rešenjem smatra se područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje 10 km u poluprečniku od lokacija na kojima su pronađene uginule ptice”, navela je Uprava.

Navodi se da se avijarna influenca (ptičji grip) ne prenosi sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se prenese na domaću živinu.

Preventivne mere su aktivni i pasivni nadzor, kontrola zdravlja živine u potencijalno rizičnim područjima blizu vodenih površina sa divljim pticama, zatvaranje živine u objekte, sprečavanje kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima.

Uprava navodi da je, radi sprečavanja širenja, obavezna prijava svakog slučaja uginuća divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama.

Dodaje se da je obavezna i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

“Za vreme trajanja mera zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine sa zaraženog područja”, saopštila je Uprava.

NAJNOVIJE NA PORTALU

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano