Prava jesen

DANAS JE MIHOLJDAN

Broj pregleda

SPC i pravoslavni vernici 12. oktobra obeležavaju praznik Svetog Kirjaka, u narodu poznatiji i kao Miholjdan, vezan za smenu leta i jeseni.

Fasada crkve, foto: D. Miladinović
Fasada crkve, foto: D. Miladinović

Prema narodnom verovanju, posle Miholjdana nastupa prava jesen koja je kalendarski već uveliko počela. Oktobarski topli dani vezani za ovaj narodni i verski praznik poznati su kao Miholjsko leto.

Prepodobni Kirijak Otšelnik je rođen u gradu Korintu, u vreme cara Teodosija Mlađeg. Otac mu je bio prezviter Svete Saborne Crkve. Sveti Kirijak se naziva Otšelnikom zbog svojih čestih pustinjačkih usamljivanja. Još od detinjstva, vreme je provodio čitajući Sveto Pismo i diveći se Bogu kako je od početka sveta sve premudro uredio za spasenje ljudsko. U osamnaestoj godini pođe on u Jerusalim, gde poseti sveta mesta, i prezimi u manastiru Svetog Siona. Tu se počeo podvizavati i otide u pustinju prepodobnom Jevtimiju, koji ga s ljubavlju primi i predade ga svetom Gerasimu na reci Jordanu, koji mu naredi da živi kod njega u opštežiću manastirskom i da bude poslušan. I tu se mladi Kirijak pokazao spreman da izvrši sve trudove, sa blagodarnošću Bogu, ne dajući sebi odmora.

Nakon što se upokoji prepodobni otac Jevtimije, Kirijak se preseli u njegovu lavru u pustinju. Zavetova se na ćutanje, jedini razgovor bi sa Bogom. Nakon toga on se preseli u Sikijski manastir, gde bi primljen kao iskušenik, obavljajući sva poslušanja i dužnosti te nakon četiri godine bi postavljen za đakona, a zatim za prezvitera i kanonarha. U tom poslušanju provede punih osamnaest godina, ali ni to ga ne zadovolji te napusti i taj manastir i ode u pustinju i povede sa sobom jednog učenika. Činio je čudesa, jer beše veliki ugodnik Božiji. Pročuo se kao veliki podvižnik nadaleko te mnogi dolaziše k njemu u pustinju, jedni radi blagoslova, drugi radi isceljenja, a treći da razgovaraju sa njim i dobiju kakav koristan savet za dušu. Nije želeo slavu, te se povuče u još dublju samoću u pustinju, ali i tu ga ljudi pronađoše, donoseći svoje bolesne radi isceljenja, jer sveti Kirijak svojom molitvom isceli mnoge i iz mnogih istera demone. Svojom molitvom i rečju on je satirao bezbožno učenje jeretičko, zabludele je odvraćao od zablude, a pravoslavne utvrđivao u veri. Ovaj veliki ugodnik Božiji se upokojio u Gospodu u 109. godini života.

Tropar (glas 1):

Pustinjij žitelj i v tjalesi angel, i čudotvorec pokazalsja jesi bogonose oče naš Kirijače; postom, bdenijem, molitvoju nebesnaja darovanija prijim, iscjeljaješi nedužnija i duši vjeroju pritekajuščih k tebje. Slava davšemu tebje krjepost, slava vjenčavšemu tja, slava djejstvujuščemu toboju vsjem iscjeljenija.

Pročitajte i

Crkva Svrljig, foto: M.M.

Danas je Veliki petak

Danas je Veliki petak, dan na koji se, prema učenju jevanđelista, dogodilo veliko stradanje Hrista kako bi se iskupio ljudski rod. Danas se obeležava Veliki

Crkva, foto: Svrljiške novine

Nova rasveta obasjala svrljišku crkvu

Crkva Svetog cara Konstantina i carice Jelene dobila je novu spoljašnu rasvetu. Naime, proteklog vikenda izvršena je sanacija stare novom LED rasvetom u porti svrljiške

Služenje Svete Liturgije, foto: A.S.

Sutra obeležavamo Svetog Luku

Pravoslavni hrišćani sutra proslavljaju Svetog Luku, savremenika Isusa Hrista i autora jednog od četiri Jevanđelja.  Sv. Luku crkva smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa pošto je živopisao

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *