Search
Close this search box.
Dan pčelara
Broj pregleda

MILETIĆ: Veća finansijska sredstva za pčelare i suzbiti falsifikovan med! (FOTO, VIDEO)

Podeli sa prijateljima:

Predsednik Ujedinjene seljačke stranke i narodni poslanik Milija Miletić je čestitao Svetski dan pčelara i uputio pitanja Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koja se odnose na probleme pčelara.

Miletić, foto: Parlament Srbije, youtube
Miletić, foto: Parlament Srbije, youtube

Svetski dan pčela obeležava se 20. maja na dan kada je 1734. godine u Breznici (današnja Slovenija) rođen Anton Janša, slikar i pionir modernog pčelarstva.

Kao prvo, hteo bih da svim pčelarima čestitam Svetski dan pčela, da ova godina bude medonosna. Od 2016. godine su loše , dosta rada, a ponovo nije bilo meda. Mislim da bi bilo dobro da se u narednom periodu obezbede veće subvencije po košnici, naročito za mlade pčelare – rekao je narodni poslanik.

Miletić je čestitao Svetski dan pčela i Roduljubu Živadinoviću iz Saveza pčelarskih organizacija Srbije koji je pogonom „Naš med“ obezbedio da se ovaj proizvod plasira na svetsko tržište.

Kako Miletić ističe, u Svrljigu se nalazi najveći broj košnica po glavi stanovnika, što dokazuje podatak da pojedini pčelari imaju preko 1.600 košnica, dok je u Srbiji registrovano 1.400.000 košnica, međutim, postoje i određeni problemi:

Postoji med koji je falsifikat, pravi veliku štetu našim pčelarima. Mene interesuje kako Inspekcije rade na terenu, kada je u pitanju ovaj problem. Takođe, potrebno je izdvojiti više sredstava za subvencije, kako za mlade pčelare, tako i za žene koje se bave pčelarstvom – sugerisao je Miletić.

Da li će imati mogućnosti da se u okviru budžeta obezbede veće subvencije za pčelare, pogotovo za žene koje se bave pčelarstvom, mlade, i kako će se suzbiti falsifikovanje meda, su pitanja koja je narodni poslanik i predsednik Pododbrora za poljoprivredu uputio nadležnom ministrstvu.

Narodna skupština je, takođe, jedna vrsta košnice. Mi smo mala košnica koja radi u interesu građana, moramo raditi u interesu građana, sve „trutove“ treba izbaciti – zaključio je Miletić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sport

Igralište u Prekonogi dobija tribine

Radovi na mreži

Bez vode Ulica Hadžićeva

Srećna slava

Danas su Sveti mučenici Kozma i Damjan

Obavezno pročitajte

HITNO UPOZORENJE GRAĐANIMA OPŠTINE SVRLJIG: DOŠLO JE DO ZLOUPOTREBE PUNOMOĆJA!

Od ponedeljka (15. jula)

Kreću prijave za učešće na 18. Belmužijadi

Bez zakazivanja i zdravstvene knjižice

Preventivni pregledi štitaste žlezde danas u Domu zdravlja od 8 do 17h

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano