Search
Close this search box.
Dobra vest
Broj pregleda

Počela prijava za podsticaje koje daju država i SB

Podeli sa prijateljima:

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da je počela prijava za novčane podsticaje za mala poljoprivredna gazdinstva, ali i za preduzeća, koje daje država, u saradnji sa Svetskom bankom.

Branislav Nedimovic 1
Branislav Nedimović (SNS), foto: Svrljiške novine

Projekat, sa ukupnim budžetom od 38 miliona dolara, trajaće tri godine i maksimalni iznos koji jedno gazdinstvo bespovratno može da dobije je 25.000 evra, a firme 200.000 evra.

Nedimović je u izjavi za Radio-televiziju Srbije rekao da je prva prijava na konkurs, koji je otvoren do 4. juna, stigla juče, kao i da može da konkuriše svako gazdinstvo.

Ovaj javni poziv namenjen je voćarima, povrtarima, vinogradarima i odgajivačima cveća, objasnio je Nedimović i najavio još dva takva poziva – za stočare i za ratare, čime će biti obuhvaćene sve proizvođačke grupe.

Potpredsednik Vlade je istakao da je važno to što se po ovom konkursu novac dobija unapred, 50 odsto granta, 40 odsto je kreditna podrška, dok 10 odsto mora poljoprivrednik sam da obezbedi.

Ukoliko bude više prijava pristupiće se rangiranju, a prednost će imati mladi poljoprivrednici iz istočne i južne Srbije, odnosno nerazvijenih područja, rekao je on, napomenuvši da je 14 banaka uključeno u taj sistem.

Nedimović je rekao da je veliko interesovanje za nabavku traktora, posebno u Priboju i Prijepolju i da je već 120 profaktura izdalo jedno preduzeće.

Prema njegovim rečima, da bi se kupio traktor ili bilo šta od mehanizacije, najmanja vrednost mora biti 20.000 evra, s uključenim PDV-om.

Ako traktor košta 20.000 evra s PDV-om, 50 odsto dobijete bespovratno, konkurišete kod Uprave za agrarna plaćanja, ako dobijete rešenje od Uprave, onda idete kod poslovnih banaka da biste obezbedili kredit od 40 odsto, to je u konkretnom slučaju 8.000 evra i 2.000 evra morate obezbediti sami, objasnio je Nedimović.

On je napomenuo i da vlasnik tako nabavljen traktor pet godina ne može otuđiti.

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano