U susret Uskrsu

CTKS organizuje izbor za najuspešnije ukrašeno vaskršnje jaje

Broj pregleda

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs, koji pripada grupi tzv. pokretnih praznika, i nikad ne „pada“ pre Blagovesti (7. april) niti posle Đurđevdana (6. maj), uključuje i magijsku upotrebu bilja (farbanje jaja) i značajnu ulogu žena u običaju ukrašavanja vaskršnjih jaja.

Foto: J.N.
Foto: J.N.

Prenoseći deci veštine farbanja vaskršnjih jaja, žene ostvaruju vaspitnu ulogu upoznavanja sa porodičnim tradicionalnim duhovnim vrednostima, narodnom mudrošću i filozofijom života. Kreativnost i radost učestvovanja najmlađih u vaskršnjim običajima i ukrašavanju peraški ima poseban značaj za očuvanje tradicionalnih i porodičnih vrednosti u svrljiškom kraju.

Centar za turizam, kulturu i sport ove godine organizuje izbor za najuspešnije ukrašeno vaskršnje jaje, koje se može oslikati bilo kojom tehnikom ukrašavanja.

Tri najuspešnija učesnika biće nagrađena.

Pravo na učešće imaju deca predškolskog uzrasta i učenici osnovne škole. Svaki učesnik donosi oslikanu perašku koju razmenjuje za kinder jaje – dar Centar za turizam, kulturu i sport. Oni kreativniji učesnici vaskršnjih radosti mogu poneti i crtež peraške. Žiri će odlučiti o najuspelijim radovima, koji će biti izloženi i koje će zainteresovana publika moći da vidi u holu Centra za turizam, kulturu i sport.

Sredstva prikupljena na aukciji dečjih vaskršnjih radova biće upotrebljena u humanitarne svrhe u saradnji sa humanitarnim udruženjem ,,Humano srce Svrljig“.

Učesnici se mogu prijaviti na telefone: 018 821 059 i 069 24 22 647, na kojima se mogu informisati kada i gde doneti peraške.

Pročitajte i

Foto: Svrljiške novine

Održan izbor za najlepšu perašku

Juče je u porti crkve Sv. cara Konstantina i carice Jelena održan izbor za najlepšu perašku. Pobednici ove godine u sve tri kategorije bili su

OO SNS Svrljig čestitao Uskrs gradjanima Svrljiga

OO SNS uputio je svim gradjanima uskršnju čestitku.  Svim građanima pravoslavne veroispovesti OO SNS upućuje najiskrenije čestitke povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa. Uskrs je praznik

Arhiva, peraška, foto: Svrljiške novine

SREĆAN USKRS: Hristos vaskrse!

Danas je Uskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću. Vaskrsenje Hristovo u svetu, osim srpske, danas slavi i ruska, grčka, bugarska i etiopska crkva,

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.