Search
Close this search box.
U susret Uskrsu
Broj pregleda

CTKS organizuje izbor za najuspešnije ukrašeno vaskršnje jaje

Podeli sa prijateljima:

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs, koji pripada grupi tzv. pokretnih praznika, i nikad ne „pada“ pre Blagovesti (7. april) niti posle Đurđevdana (6. maj), uključuje i magijsku upotrebu bilja (farbanje jaja) i značajnu ulogu žena u običaju ukrašavanja vaskršnjih jaja.

Foto: J.N.
Foto: J.N.

Prenoseći deci veštine farbanja vaskršnjih jaja, žene ostvaruju vaspitnu ulogu upoznavanja sa porodičnim tradicionalnim duhovnim vrednostima, narodnom mudrošću i filozofijom života. Kreativnost i radost učestvovanja najmlađih u vaskršnjim običajima i ukrašavanju peraški ima poseban značaj za očuvanje tradicionalnih i porodičnih vrednosti u svrljiškom kraju.

Centar za turizam, kulturu i sport ove godine organizuje izbor za najuspešnije ukrašeno vaskršnje jaje, koje se može oslikati bilo kojom tehnikom ukrašavanja.

Tri najuspešnija učesnika biće nagrađena.

Pravo na učešće imaju deca predškolskog uzrasta i učenici osnovne škole. Svaki učesnik donosi oslikanu perašku koju razmenjuje za kinder jaje – dar Centar za turizam, kulturu i sport. Oni kreativniji učesnici vaskršnjih radosti mogu poneti i crtež peraške. Žiri će odlučiti o najuspelijim radovima, koji će biti izloženi i koje će zainteresovana publika moći da vidi u holu Centra za turizam, kulturu i sport.

Sredstva prikupljena na aukciji dečjih vaskršnjih radova biće upotrebljena u humanitarne svrhe u saradnji sa humanitarnim udruženjem ,,Humano srce Svrljig”.

Učesnici se mogu prijaviti na telefone: 018 821 059 i 069 24 22 647, na kojima se mogu informisati kada i gde doneti peraške.

NAJNOVIJE NA PORTALU

Vrbica

Obeležavamo Lazarevu subotu

Politika

Završena rasprava poslanika o izmenama Zakona o lokalnim izborima, glasanje zakazano za sutra

Radno proleće

Završeno asfaltiranje dela ulice 13. oktobra u Svrljigu

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano