Search
Close this search box.
Poljoprivreda
Broj pregleda

Ne propustite subvencije za navodnjavanje, bunare i korišćenje napuštenog zemljišta

Podeli sa prijateljima:

Uprava za poljoprivredno zemljište objavila je Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za nabavku nove opreme za navodnjavanje, iskop/bušenje bunara u funkciji navodnjavanja i stavljanje u funkciju napuštenog obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Traktor, foto: Svrljiške novine
Traktor, foto: Svrljiške novine

Sve tri vrste subvencija zapravo pripadaju jednom konkursu koji nosi naziv Konkurs za dodelu sredstava za izvođenje radova na zaštiti, uređenju i korišćenju poljoprivrednog zemljišta u 2021. godini. Ovom Konkursu pripada još jedna vrsta subvencija koja je namenjena lokalnim samoupravama (sa njom se nećemo baviti).

U okviru ovog konkursa poljoprivrednici mogu podneti prijave za podsticaje za:

  1. Nabavku nove opreme za navodnjavanje,
  2. Bušenje/iskop bunara za navodnjavanje,
  3. Stavljanje u funkciju napuštenog obradivog poljoprivrednog zemljišta.

Nabavka nove opreme za navodnjavanje

Oprema za navodnjavanje mora da bude nabavljena u 2021. godini, a pravo na bespovratna sredstva može da ostvari fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredno društvo: mikro, malo i srednje pravno lice, zemljuradničke zadruge, itd.

Podnosilac prijave pravo na sredstva za nabavku nove opreme za navodnjavanje može da ostvari:

  • ako je upisan u Registar poljoprivrednih gazdinstava u aktivnom status,
  • ako je upisao u Registar parcele na kojima se postavlja oprema za navodnjavanje,
  • ako za predmetno investiciono ulaganje ne koristi i neće koristiti podsticaje, subvencije i donacije po drugom osnovu i kod drugih organa i institucija,
  • ako podnese najviše jednu prijavu koja se odnosi na nabavljenu opremu minimalne vrednosti 40.000 dinara, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Subvencije iznose do 60% posto vrednosti nabavljene opreme za navodnjavanjebez PDV-a. Maksimalni iznos je 3.000.000 dinara, bez uračunatog PDV-a.

Prijava na Konkurs podnosi se do 24. maja.

Subvencije za bušenje ili iskop bunara za navodnjavanje

Pravo na korišćenje sredstava za iskop/bušenje bunara u funkciji navodnjavanja može da ostvari fizičko lice – nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ako je:

  • upisan u Registar u aktivnom status,
  • ako je upisao u Registar parcelu koju koristi za poljoprivrednu proizvodnju (njiva, vrt, voćnjak, vinograd, livada, pašnjak i trstik) na kojoj treba da se vrši iskop/bušenje bunara u funkciji navodnjavanja, i
  • mora da bude vlasnik te parcele.

I ovde važi pravilo da se za predmetno investiciono ulaganje ne koristi i neće koristiti podsticaji, subvencije i donacije po nekom drugom osnovu i kod drugih organa ili institucija. Takođe, može da se podnese samo jedna prijava koja se odnosi na iskop/bušenje jednog bunara u funkciji navodnjavanja.

Država daje subvencije u visini do 80 posto po dužnom metru, bez uračunatog PDV-a, odnosno 3.000 dinara po dužnom metro iskopa/bušenja bunara, bez uračunatog PDV-a.

Maksimalni iznos sredstava po podnetoj prijavi koji može biti odobren je 180.000 dinara, bez uračunatog PDV-a.

Prijava na Konkurs podnosi se zaključno do 24. maja.

Stavljanje u funkciju napuštenog obradivog poljoprivrednog zemljišta

Podnosilac prijave pravo na korišćenje ovih sredstava može da ostvari pravo ako:

1) je vlasnik obradivog poljoprivrednog zemljišta koje je u javnoj evidenciji Republičkog geodetskog zavoda upisano kao njiva, voćnjak, vinograd ili livada po vrsti. Zatim, koje se nalazi na teritoriji Republike Srbije i koje se ne koristi za poljoprivrednu proizvodnju. To znači zemljište na kome nisu preduzete agrotehničke i druge mere održavanja poljoprivrednog zemljišta pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju usled čega je ono zakorovljeno i/ili obraslo višegodišnjim rastinjem.

2) napušteno obradivo poljoprivredno zemljište stavi u funkciju poljoprivredne proizvodnje, odnosno koristi u skladu sa namenom najkasnije do 15. oktobra 2021. godine. U funkciju može da ga stavi kao vlasnik tog zemljišta ili zakupodavac na osnovu ugovora kojim daje u zakup ili na korišćenje zemljište drugom licu upisanom u Registar kao nosilac ili kao član komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu.

Napušteno obradivo poljoprivredno zemljište smatra se stavljenim u funkciju poljoprivredne proizvodnje uklanjanjem korova, višegodišnjeg rastinja, sprovođenjem agrotehničkih i drugih mera. Što praktično znači, sprovođenje pripreme zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju: osnovna obrada, setva, ishrana i zaštita useva i višegodišnjih zasada i kosidba prirodnih livada i dr..

Podnosilac prijave može da ostvari pravo ako podnese jednu prijavu koja se odnosi ukupnu površinu napuštenog obradivog poljoprivrednog zemljišta od jednog do deset hektara.

Iznos sredstava koji se odobrava je do 100% koja se odobravaju na sledeći način:

  • 6.000 dinara po hektaru za površinu do 2 hektara, odnosno maksimalno 12.000 dinara,
  • 8.000 dinara po hektaru za površinu do 5 hektara, odnosno maksimalno 40.000 dinara,
  • 10.000 po hektaru za površinu do 10 hektara, odnosno maksimalno 100.000 dinara.

Prijava na Konkurs podnosi se zaključno sa  10.05.2021. godine.

Ceo konkurs, sa detaljima šta su neprihvatljivi zahtevi, možete da preuzmete ovde.

Takođe, dodatne informacije mogu se dobiti pozivom na brojeve telefona 011/ 3281- 541, 011/ 3348-046 i 011/ 3282-039 svakog radnog dana u vremenu od 10.00-12.00 časova.

Prijava na konkurs se podnosi na obrascu koji se može preuzeti sa internet stranice Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (www.minpolj.gov.rs). Takođe i sa internet stranice Uprave za poljoprivredno zemljište (upz.minpolj.gov.rs).

Možda će vas interesovati još i: Tajne uzgoja vrhunskog prolećnog belog luka | Kako sprečiti naglo sušenje šimšira i žive ograde

Izvor: UPZ / Agrosaveti

 

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano