Što pre...
Broj pregleda

MILETIĆ NA MEĐUNARODNI DAN VODA PORUČIO: Rešiti problem vodosnabdevanja i otpadnih voda na jugoistoku Srbije

Narodni poslanik i predsednik Pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi u nerazvijenim područjima, Milija Miletić, prisustvovao je javnom slušanju na temu “Prečišćavanje voda i uloga lokalnih samouprava”.

Miletić, foto: Parlament
Miletić, foto: Parlament

Javno slušanje je održanao u Narodnoj skupštini na Međunarodni dan voda, koji se obeležava od 1992. godine kada je Generalna skupština Ujedninjenih nacija donela Rezoluciju o njegovom obeležavanju.

Miletić je ukazao da su male sredine u velikom problem, kako zbog vodosnabdevanja, tako i po pitanju otpadnih voda.

Voda je izvor života, u prethodnom periodu smo napravili dosta grešaka, sada sve moramo ispraviti. Male sredine su u većem problemu, zato što imamo mali broj stanovnika, velike teritorije, ali i mali broj stručnih kadrova koji mogu rešavati probleme. Zbog toga je potrebna pomoć države, stručnjaka…

Narodni poslanik se zahvalio Evropskoj uniji na pomoći da se problemi reše i naglasio da ne bi trebalo zaboraviti ni prijatelje iz Kine koji kroz povoljene kredite pomažu rešavanje problema u vezi sa otpadnim vodama.

Zahvaljujem se EU koja pomaže da se problemi reše, ali, tu su i naši prijatelji iz Kine, to su krediti koji su usmereni na rešavanje pitanja infrastrukture – istakao je Miletić.

Da su problemi u seoskim područjima veći,  kada reč o vodi, dokazuje veliki broj sela bez vodovoda.

Imamo dosta probelema u selima, jer ima sela koja nemaju vodovod, a kanalizacija je „misaona imenica“. Problemi se moraju rešavati uz pomoć lokalne samouprave, ali i regionalnih vlasti – želim da uz pomoć grada Niša rešavamo probleme u tim našim malim sredinama na jugoistoku Srbije, tu je, naravno, i država – poručuje Miletić.

Predsednik Pododbora je izrazio uverenje da će Srbija uz veliki rad i ulaganja moći da reši problem otpadnih voda i postavio pitanje Ministarstvu za zaštitu životne sredine koje se odnosi na rešavanje problema u opštini Svrljig.

Pitao bih Ministarstvo da li u tih 28 lokalnih samouprava, za koje ste naveli da su spremne za izvođenje radova na ugradnji prečišćivača za otpadne vode , spada i opština Svrljig? Imamo uveravanja da ćemo zajedno sa opštinom Aleksinac moći da radimo na rešavanju otpadnih voda – izrazio je nadu Miletić.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *