Search
Close this search box.
„Moć da se spreči samoubistvo“
Broj pregleda

Vodič za tinejdžere koji pomažu tinejdžerima

Podeli sa prijateljima:

Juče je u prostoriji biblioteke Centra za turizam, kulturu i sport održan je skup predstavnika relevantnih institucija na inicijativu Tima za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja dece i odraslih Predškolske ustanove „Poletarac“.

Sastanak u salonu Biblioteke, foto: CTKS
Sastanak u salonu Biblioteke, foto: CTKS

Predstavnici PU „Poletarac“ podelili su kolegama iz Osnovne škole, Srednje škole, Centra za socijalni rad i Centra za turizam, kulturu i sport knjigu „Moć da se spreči samoubistvo“ koja je zapravo vodič za tinejdžere, u izdanju Kreativnog centra, koji je i donirao primerke ove knjige.

Cilj je da se mladi upoznaju sa sadržajem ovog vodiča i shvate da i sami mogu pomoći vršnjacima, budući da tinejdžeri često traže oslonac i podršku pre svih od vršnjaka. Rešavanje ličnih problema poveravaju upravo njima, jer smatraju da ih baš oni najbolje razumeju. Takođe, kroz ovaj vodič mogu saznati na koji način se mogu rešavati problemi suicidne prirode, kao i kome se mogu obratiti za pomoć.

Knjiga ,,Moć da se spreči samoubistvo” autora Ričarda Nelsona i Džudit Gelas predstavlja dragoceni vodič za tinejdžere koji itekako mogu odigrati važnu ulogu u prevenciji suicida. Kroz odgovore na pitanja – šta treba znati o samoubistvu i suicidalnim mislima, kako prepoznati znake upozorenja, u knjizi je pokazano kako mladi mogu da budu prijatelji i od pomoći vršnjacima koji imaju probleme čije rešavanje nadilazi njihove sposobnosti. Iz ove knjige tinejdžeri će saznati: zašto bi neko želeo da umre; šta treba znati o samoubistvu i suicidalnim osobama; kako prepoznati znake upozorenja suicidalne osobe; kako se naći prijatelju u suicidalnoj krizi i sl.

159798355 280829116741939 9063264738945248893 n

Knjiga se može iznajmiti u gradskoj biblioteci „Gordana Todorović“ i u bibliotekama Osnovne i Srednje škole u Svrljigu.

NAJNOVIJE NA PORTALU

FOTO / VIDEO

Krenuli radovi na uređenju korita Svrljiškog Timoka

Istorijski sportski događaj

Uskoro veliki fudbalski spektakl u Svrljigu – EVO KO NAM DOLAZI U GOSTE!

Pet zlatnih medalja

Svrljižani na takmičenju ,,Biser mora” u Hrvatskoj

Dobra vest

OO SNS Svrljig: Donacija u vidu bele tehnike porodici Ćirić iz Manojlice

Odlična vest

Osam svrljiških sela u 2024. godini dobija optički internet

Sport

ZONA CENTAR: Poraz Svrljiga u Batušincu

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano