Balkanika
Broj pregleda

Komemoracija Sanji Iliću u četvrtak u holu RTS-a

Komemoracija povodom iznenadne smrti kompozitora Aleksandra Sanje Ilića održaće se u četvrtak, 11. marta, u 13 časova u holu Radio-televizije Srbije, Takovska 10. Članovi porodice, prijatelji i kolege oprostiće se od Aleksandra Sanje Ilića u medijskoj kući sa kojom je sarađivao tokom svoje karijere duge gotovo šezdeset godina.

Sanja Ilić u Svrljigu, foto: Svrljiške novine
Sanja Ilić u Svrljigu, foto: Svrljiške novine

Kompozitor i muzičar i osnivač grupe Balkanika, preminuo je u 70. godini, od posledica kovida 19.

Ilić je rođen u Beogradu 27. marta 1951. godine, a osim toga što je bio uspešan kompozitor, po obrazovanju je bio arhitekta. Kao mladić je nastupao u grupi Vragolani, a zatim u grupi San.

Sedamdesetih godina 20. veka je komponovao muziku za himnu fudbalskog kluba Crvena zvezda na tekst Ljubivoja Ršumovića, njegova pesma Halo, halo u izvođenju grupe Aske predstavljala je tadašnju Jugoslaviju na „Pesmi Evrovizije“ 1982, a Princeza u izvođenju Slađane Milošević i Dade Topića, bila je kandidat na jugoslovenskom izboru za „Pesmu Evrovizije“ 1984.

Više od trideset godina Sanja Ilić je bio muzički urednik u RTS-u na najvažnijim projektima Zabavnog programa.

Grupu Balkanika je osnovao 1998, a prvi koncert je održan 26. juna 2000. Sa Balkanikom je nastupao na koncertima širom sveta, a Srbiju je predstavljao na „Pesmi Evrovizije“ 2018. u Lisabonu sa pesmom Nova deca, koja je ušla u finale takmičenja.

Ostavio je pečat u brojnim pozorišnim predstavama i mjuziklima, filmovima i TV serijama. Sanja Ilić je oblikovao muziku skoro šezdeset godina. Najveći uspeh je njegova bogata karijera konstantna u kvalitetu, po čemu ostaje upamćen kao jedinstvena ličnost naše popularne kulture.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *