Svrljiške novine

COVID-19
Broj pregleda

U trećem paketu pomoć i za nezaposlene

Podeli sa prijateljima:

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će, u okviru trećeg paketa pomoći države, za šta je izdvojeno približno 250 milijardi dinara, pomoć dobiti i nezaposleni.

Srbija, foto: Svrljiške novine
Srbija, foto: Svrljiške novine

Mali je istakao da država želi da pomogne i onima koji su, nažalost, izgubili posao tokom pandemije koronavirusa.

Dakle, pomažemo svim građanima, i nezaposlenima na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji, pomažemo privredi i pokrivamo sve koji su osetili negativne posledice pandemije. Što se tiče modaliteta pomoći za nezaposlene, brzo ćemo izaći sa predlogom, već uveliko radimio na tome sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, naveo je Mali.

Ministar finansija je podsetio da će prijava za pomoć svim punoletnim građanima početi 28. aprila i da će biti organizovana kao i prošle godine, preko kol centra i portala Uprave za Trezor.

Isplatićemo dva puta po 30 evra svim punoletnim građanima koji se prijave za ovu vrstu pomoći. Dovoljno je da se jednom prijave, a druga isplata od 30 evra će im stići automatski. Isplata će biti organizovana u maju i u novembru ove godine. To važi za sve državljane Republike Srbije, a predviđeno je i dodatnih 50 evra za penzionere, koji ne moraju da se prijavljuju, jer će automatski dobiti uplate. Prvu uplatu mogu da očekuju već prve nedelje maja, objasnio je ministar finansija.

On je napomenuo da će pomoć od 100 evra dobiti svi Srbi sa Kosova i Metohije, uključujući i decu, dok nezaposleni u južnoj pokrajini mogu očekivati dodatnih 100 evra.

Mali je ukazao na to da smo paketima pomoći privredi izbegli najgora scenarija, masovna otpuštanja i zatvaranje fabrika, jer je država reagovala pravovremeno.

Ministar je podsetio da stopa nezaposlenosti, prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosi 9 odsto i da je niža nego 2019. godine, pre pandemije.

On je dodao da je udeo javnog duga u BDP-u i dalje ispod 60 odsto i da je potpuno pod kontrolom, za razliku od mnogih zemalja.

Prema njegovim rečima, država je paketima pomoći uspela da sačuva proizvodne kapacitete i za razliku od prethodne godine, novina je da sada polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobijaju i velika preduzeća.

Reč je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Svako od njih će dobiti za tri meseca ukupno 48.000 dinara od države. Kada je reč o uslovima za korišćenje ove mere, privrednici koji žele da koriste ovu meru ne smeju da smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca i ne mogu da isplaćuju dividende, istakao je ministar finansija.

Mali je naveo da će se dodatno pomoći i turizmu, sektoru koji je najugroženiji i oni će pored ove pomoći dobiti dodatnu celu minimalnu zaradu.

Osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici. Prošle godine tu pomoć je dobilo 312 hotela, dodao je Mali.

Ministar je naglasio da paket predviđa podršku i sektoru prevoza putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica.

Autoprevoznici će dobiti 600 evra po autobusu. Registrovano je 6.125 autobusa, za koje je moguće ostvariti ovu vrstu pomoći, rekao je ministar.  

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sportske vesti

FK Svrljig ponovo poražen, ovog puta na domaćem terenu

Obratio se i Miletić

U selima Stare planine uginulo šest krava od zarazne bolesti

PROMO

Auto centar Timok: Nalepnica na licu mesta, bez odlaska u MUP

Vozači iz cele Srbije

Održan 7. Hard Enduro u Svrljigu

Presveta Bogorodica Neopalima kupina

Svrljiški vatrogasci obeležili slavu Sektora i vatrogasno-spasilačke jedinice

Sve je to fudbal

FK Svrljig doživeo težak poraz od OFK Brzog Broda u 5. kolu Zone Centar

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

Sakupljeno dovoljno sredstava

Miroslav iz Okruglice dobio novi dom zahvaljujući dobrim i humanim ljudima

Obaveštenje

Licima lišenim slobode od 16 do 29 godina uplaćena novčana pomoć

Dobre vesti

Zdravstveni radnici danas dobijaju po 10.000 dinara

Dobra vest

Vučić najavio: Nova pomoć od 100 evra ljudima od 16 do 30 godina

Info

Humanost na delu! 15 ljudi sa nultom krvnom grupom spremno da da krv za pomoć!

Početak u 11h

DANAS U SALI SO SVRLJIG: Servis za pomoć majkama dece do godinu dana

Obaveštenje

DANAS LEŽU NOVE DRŽAVNE PARE

Humanitarci

Na humanitarnom turniru u basketu prikupljeno 37.550 dinara

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *