Search
Close this search box.
Politika
Broj pregleda

Miletić o problemu plasmana mleka nakon zatvaranja ,,Niške mlekare” u Svrljigu

Podeli sa prijateljima:

Narodni poslanik Milija Miletić na jučerašnjem zasedanju Narodne skupštine Republike Srbije govorio je o problemu malih sredina, poljoprivrednika i seljaka, rekavši da je jedan od gorućih problema i plasman mleka, pogotovu u Svrljigu gde je zatvoren pogon ,,Niške mlekare”. 

Narodni poslanik Milija Miletić, foto: Parlament.rs
Narodni poslanik Milija Miletić, foto: Parlament.rs

Svi smo svedoci da ovde govorimo o rezultatima našeg ministarstva i vlade, ali moramo reći ono što se ovde ne čuje, a treba da se zna. Što se tiče stočarstva, poljoprivrede, mlekarstva, veliki problem su na jugoistoku zemlje mlekare, odnosno mesta gde stočari treba da prodaju mleko i da od toga mogu da žive, rekao je Miletić.

U Svrljigu je ,,Svrljišku mlekaru” 1995. godine preuzela ,,Niška mlekara”, zatim je 2013. godine uz pomoć države ta mlekara počela ponovo da radi i uposlila oko 40 ljudi i prerađivala oko 30.000 litara mleka dnevno.

2016. godine ,,Niška mlekara” imala je preko 300 radnika i dnevno je prerađivala preko 120.000 litara mleka. Došla je situacija da tu mlekaru i ostale mlekare kupi jedan veliki proizvođač i od tada počinje problem. Zatvara se Svrljiška mlekara, otpuštaju se radnici i sada stočari nemaju gde da prodaju mleko kako bi od toga mogli da žive. Ali vrlo brzo posle toga i Niška mlekara se zatvara, gube se radna mesta i od 300 radnika, sada ima tridesetak radnika jer je tu centar za prodaju tih što su otkupili Nišku, Zaječarsku i Novosadsku mlekaru, a zatvorili ih, rekao je Miletić.

Miletić je istakao da je primarni cilj pomoći seljacima oko plasmana mleka, kako bi se smanjio uvoz stranih i plasman domaćih proizvoda.

Pravilo treba biti ,,Bolje proizvoditi, nego uvoziti”, rekao je Miletić.

Miletić je na kraju poručio da bi Komisija za zaštitu konkurentnosti trebalo da se pozabavi ovim pitanjima, kao i po pitanju konkurentnosti u ovom delu Srbije.

Opširnije u video prilogu:

Jedan komentar

  1. Gospodine Milija Mileticu, ne govorite istinu ! Svaki litar mleka na jugu Srbije ima ko da otkupi 365 dana i posteno i na vreme plati !
    Raspitajte se malo , to vam je poaao !

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano