Search
Close this search box.
Mediji
Broj pregleda

Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje učestale napade na novinare i medije

Podeli sa prijateljima:

Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje učestale napade na novinare i medije i poziva sve aktere na javnoj sceni da se suzdrže od pritisaka, pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara i redakcija, nezavisno od njihove uređivačke orijentacije.

Ilustracija, studio
Ilustracija, studio

Novinarima i medijskim radnicima moraju biti omogućeni uslovi u kojima neometano obavljaju svoj posao, njihova lična bezbednost i profesionalni integritet ne smeju biti ugroženi, a sloboda medijskog izražavanja ne može biti dovedena u pitanje.

Sve nadležne institucije dužne su blagovremeno da reaguju i postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima. Istovremeno, Ministarstvo podseća da su svi novinari i mediji dužni da izveštavaju odgovorno i profesionalno, poštujući sve zakone i etičke standarde profesije.

Proteklih nedelja zastrašivanjem, pretnjama i dovođenjem u kontekst lažnih vesti, novinarke Brankica Stanković, Jelena Zorić, Nataša Kovačev i Darija Ranković bile su izložene konstantnim pritiscima zbog svog rada. Uvereni smo da će državni organi nadležni da rasvetle pozadinu ovih napada, u najkraćem roku preduzeti sve radnje iz svoje nadležnosti i da će se protiv počinioca sprovesti odgovarajući postupci.

Podsećamo da je Ministarstvo kulture i informisanja predložilo formiranje Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara kako bi napori na njihovoj zaštiti i bezbednosti bili efikasniji i sveobuhvatniji i kako bi se izgradili nesmetani uslovi za njihov rad.

Svi akteri u medijskom svetu morali bi da budu svesni svoje uloge i značaja za stvaranje opšte klime u društvu i da kao takvi budu odgovorni za plasiranje sadržaja kojima šalju poruke u javnost. U trenucima kada je žrtvama seksualnog nasilja potrebna podrška svaka aluzija u drugoj vrsti medijskih sadržaja ovakvih tema čini se neprikladna.

Ministarstvo podseća da su za atmosferu u društvu podjednako zaslužni i odgovorni svi učesnici javnog života i da svi podjednako grade njegovu stabilnost kroz svoj rad i delovanje.

NAJNOVIJE NA PORTALU

JELIGOR D.O.O.

Edukacija za berače i uzgajivače lekovitog i aromatičnog bilja – Ne propustite priliku!

Odlična vest

Meštani Prekonoge ujedinjeni u akciji čišćenja puteva

OBAVEŠTENJE

Osnovna škola ,,Dobrila Stambolić” obaveštava roditelje budućih prvaka

Od ponedeljka do petka

Izložba slika sa prve Likovne kolonije ,,Vinski put” u holu Osnovne škole od danas do petka

Amin

Počeo je Vaskršnji post

Nerealna priča...

Dva poništena gola domaćinu, pet žutih kartona i dva crvena na meču između Svrljiga i Napretka (FOTO)

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano