Search
Close this search box.
Sačuvajmo prirodu...
Broj pregleda

Beloinjska reka zatrpana smećem…

Podeli sa prijateljima:

Kroz selo Beloinje protiče Beloinjska reka kojom su nekada plovile ribe i bilo mnoštvo vodenog sveta, a danas, danas korito ove reke liči na jednu veliku deponiju. 

Beloinjska reka, foto: M.A.
Beloinjska reka, foto: M.A.

Meštani kažu da se godinama bore sa nesavesnim komšijama koji preko noći sav otpad stpaju u reku.

Kad naiđe velika voda ona i odnese svo to đubre, ali sada je skoro pa presušila, a đubre je tu gde jeste, kažu meštani.

Beloinjska reka, foto: M.A.
Beloinjska reka, foto: M.A.

Duž celog korita koje se prostire kroz celo selo mogu se naći brdo plastičnih flaša, mnogo obuće i odeće, pokvarena hrana, leševi domaćih životinja, kože, razni drugi rekviziti od plastike i gume…

Pisali smo ranije, na velikoj tabli, ne bacaj smeće, oni i tu tablu bace u reku, kaže jedan meštanin Beloinja za ,,Svrljiške novine”.

Grupa meštana apelovala je da kroz projekat koji realizujemo, a tiče se očuvanja prirode, apelujemo na nadležne da pokušaju da reše ovaj problem. Oni su kao jedno od rešenja dali, a to je postavljanje kontejnera na mostu reke, jer će jedino tako nesavesni građani ovu količinu smeća izbaciti u kontejnere, a ne u reku.

Beloinjska reka, foto: M.A.
Beloinjska reka, foto: M.A.

Zvali smo sve novinare, radio i televiziju, vi ste prvi koji ste došli da napišete nešto o ovome, pa i mi smo živi ljudi, ali mnogi su nas zaboravili, komentarišu meštani.

Ono što smo mogli zaključiti obilaskom skoro svih sela u opštini, zaseoka, mahala i sl. da nema nijedne lokacije koja je u potpunosti čista, sve je zaprljano i u 90 odsto slučajeva su vidljive divlje deponije.

Kroz projekat ,,Sačuvajmo prirodu za generacije koje dolaze“ obićićemo celu opštinu i napraviti priloge o svim divljim deponijama i prirodnim lepotama koje se uništavaju od strane nesavesnih ljudi. Molimo vas, ukoliko imate bilo kakvih saznanja o mini deponijama i sl. da nas obavestite putem mejla svrljiskenovine018@gmail.com.

Projekat ,,Sačuvajmo prirodu za generacije koje dolaze“ je projekat koji je podržan od strane Opštine Svrljigu u okviru konkursa iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Probio Protekt

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svrljiske novine predstavljaju

Pravoslavni crkveni kalendar

Ministar

Đerlek obišao ulicu Petra Miloševića u kojoj je rekonstruisana vodovodna mreža

Završeni radovi

Ministar Edin Đerlek danas u poseti Svrljigu povodom rekonstrukcije vodovodne mreže

Radno

Uređenje kanala i propusta prema Drajincu

Ogroman skup podrške

Ogroman skup podrške Ujedinjenoj seljačkoj stranci povodom 24 godine od osnivanja

Politika

Veliki skup Ujedinjene seljačke stranke u Narodnom pozorištu

PU ,,Poletarac'' Svrljig
Ekstra testera komerc

Povezano