Sačuvajmo prirodu...

Beloinjska reka zatrpana smećem…

Broj pregleda

Kroz selo Beloinje protiče Beloinjska reka kojom su nekada plovile ribe i bilo mnoštvo vodenog sveta, a danas, danas korito ove reke liči na jednu veliku deponiju. 

Beloinjska reka, foto: M.A.
Beloinjska reka, foto: M.A.

Meštani kažu da se godinama bore sa nesavesnim komšijama koji preko noći sav otpad stpaju u reku.

Kad naiđe velika voda ona i odnese svo to đubre, ali sada je skoro pa presušila, a đubre je tu gde jeste, kažu meštani.

Beloinjska reka, foto: M.A.
Beloinjska reka, foto: M.A.

Duž celog korita koje se prostire kroz celo selo mogu se naći brdo plastičnih flaša, mnogo obuće i odeće, pokvarena hrana, leševi domaćih životinja, kože, razni drugi rekviziti od plastike i gume…

Pisali smo ranije, na velikoj tabli, ne bacaj smeće, oni i tu tablu bace u reku, kaže jedan meštanin Beloinja za ,,Svrljiške novine“.

Grupa meštana apelovala je da kroz projekat koji realizujemo, a tiče se očuvanja prirode, apelujemo na nadležne da pokušaju da reše ovaj problem. Oni su kao jedno od rešenja dali, a to je postavljanje kontejnera na mostu reke, jer će jedino tako nesavesni građani ovu količinu smeća izbaciti u kontejnere, a ne u reku.

Beloinjska reka, foto: M.A.
Beloinjska reka, foto: M.A.

Zvali smo sve novinare, radio i televiziju, vi ste prvi koji ste došli da napišete nešto o ovome, pa i mi smo živi ljudi, ali mnogi su nas zaboravili, komentarišu meštani.

Ono što smo mogli zaključiti obilaskom skoro svih sela u opštini, zaseoka, mahala i sl. da nema nijedne lokacije koja je u potpunosti čista, sve je zaprljano i u 90 odsto slučajeva su vidljive divlje deponije.

Kroz projekat ,,Sačuvajmo prirodu za generacije koje dolaze“ obićićemo celu opštinu i napraviti priloge o svim divljim deponijama i prirodnim lepotama koje se uništavaju od strane nesavesnih ljudi. Molimo vas, ukoliko imate bilo kakvih saznanja o mini deponijama i sl. da nas obavestite putem mejla [email protected].

Projekat ,,Sačuvajmo prirodu za generacije koje dolaze“ je projekat koji je podržan od strane Opštine Svrljigu u okviru konkursa iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Pročitajte i

Gulijanska reka prepuna semeća, foto: Svrljiške novine

Đubre preplavilo Gulijansku reku (FOTO)

Gulijanska reka blokirana je smećem na nekoliko lokacija kroz selo Gulijan.  Velika količina smeća završava svakodnevno u koriti reke, ali pored toga, nesavesni građani đubre

Mečji do, foto: Redakcija

Deponije u selu Mečji do

U selu Mečji do, za koga kažu sami meštani da je i ,,Bog odavno rekao laku noć“, niču divlje deponije i to pored puta, koji

Deponija kod Guševca, foto: Svrljiške novine, D.M.

Selo Guševac preplavljeno deponijama

Pored lokalnog puta prema selima Lukovo i Vlahovo, malo iznad Guševca, polako niče nova deponija. Nesavesni građani preko puta rezervata i prelepe borove šume prave

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *