Nesavesno

Puna kesa pelena završila na putu!

Broj pregleda

Na putu od Gramade prema Grbavču nesavesni građani danima zatrpavaju prirodu smećem, a vrhunac svega bio je kada je neko od vozača na sred ulice izbacio kesu punu punih pelena. 

Pelene na putu, foto: Đ.S.
Pelene na putu, foto: Đ.S.

Ovo je slika i prilika koliko ne čuvamo prirodu, koliko postoji nesavesnih ljudi, pa nije ni čudo što se priroda isto tako odnosi prema nama.

Neko će reći ,,to je biorazgradivo“, možda i jeste, ali slika uopšte nije lepa, znajući da se predstavljamo kao opština koja će se u narednom periodu ozbiljno okušati u turizmu.

Biorazgradivost ili biološka razgradnja je hemijski proces pri kojem se materijal otopi bakterijama ili drugim biološkim elementima. Biorazgradiv materijal mogu konzumirati mikroorganizmi i pretvoriti u spojeve koji su prirodni. To je važan proces u ekologiji i gospodarenju otpadom. Predmeti koji su biorazgradivi smatraju se ekološki prihvatljivim, jer se mogu vratiti na elemente, koji se nalaze u prirodi.

Poruka meštana, foto: Đ.S.
Poruka meštana, foto: Đ.S.

Meštani su na tom mestu ostavili poruku osobi koja je izbacila đubre ,,Imaš dete, ali nemaš kulturu“.

Inače, ovo nije prvi slučaj da se ovako ophodimo prema prirodi. Naime, na istom putu, od Gramade ka Grbavču, meštani su nalazili stare traktorske gume, pune kofe sa kiselim kupusom, garderobu i obuću i još mnogo toga.

Ovom prilikom apelujemo na sve da vode računa i čuvaju prirodu za generacije koje dolaze!

Projekat ,,Sačuvajmo prirodu za generacije koje dolaze“ je projekat koji je podržan od strane Opštine Svrljigu u okviru konkursa iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini.

Pročitajte i

Gulijanska reka prepuna semeća, foto: Svrljiške novine

Đubre preplavilo Gulijansku reku (FOTO)

Gulijanska reka blokirana je smećem na nekoliko lokacija kroz selo Gulijan.  Velika količina smeća završava svakodnevno u koriti reke, ali pored toga, nesavesni građani đubre

Beloinjska reka, foto: M.A.

Beloinjska reka zatrpana smećem…

Kroz selo Beloinje protiče Beloinjska reka kojom su nekada plovile ribe i bilo mnoštvo vodenog sveta, a danas, danas korito ove reke liči na jednu

Mečji do, foto: Redakcija

Deponije u selu Mečji do

U selu Mečji do, za koga kažu sami meštani da je i ,,Bog odavno rekao laku noć“, niču divlje deponije i to pored puta, koji

Deponija kod Guševca, foto: Svrljiške novine, D.M.

Selo Guševac preplavljeno deponijama

Pored lokalnog puta prema selima Lukovo i Vlahovo, malo iznad Guševca, polako niče nova deponija. Nesavesni građani preko puta rezervata i prelepe borove šume prave

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *