Search
Close this search box.
Info
Broj pregleda

Letnji festivali će biti održani, ali po novim pravilima

Podeli sa prijateljima:

Iako nam se činilo da će ovo leto proći bez festivala, situacija se krajem maja promenila. Pojedine manifestacije već su najavile nove datume održavanja, a predložena su i nova pravila ponašanja i za publiku i za učesnike.

belmuzijada 2019 slider5

Da li će se pravila ponašanja i učešća na letnjim festivalima prilagođavati okolnostima, videćemo već na prvom testu – prve nedelje avgusta, za kada su zakani „Egzit“ i „Lavfest“.

Da li će uz uzlaznice biti neophodan negativan Pi-Si-Ar test?

Pravila će se prilagođavati epidemiološkoj situaciji, poručuju organizatori festivala. Na sajtu „Egzita“ navode da ukoliko bi došlo do manjih žarišta u pojedinim državama, posetioci iz tih zemalja moraće da prođu obavezan Pi-Si-Ar test koji će biti ili izuzetno povoljan, ili čak, besplatan.

Drugi ne isključuju mogućnost da ako virus bude aktivan u avgustu, testiranje svih posetilaca bude na ulazu. U tom slučaju kroz kapiju bi mogli da prođu samo oni sa negativnim rezultatom.

Koliko posetilaca će biti dozvoljeno?

Broj posetilaca u odnosu na prethodne godine biće manji. Mere zaštite nalažu da je po jednom posetiocu neophodno izdvojiti tri kvadratna mertra. Zato će, na primer, na ovogodišnjem „Lavfestu“ biti mesta za oko 5.000 posetilaca, što je četiri puta manje nego prošle godine.

Ko će morati da nosi masku?

Svi učesnici i angažovani na festivalu moraće da nose zaštitne maske i rukavice. Na ulazima će, poručuju organizatori, biti obezbeđene maske i za sve posetioce. Pored toga, neki će postaviti i dezinfekcione tunele, a publika će dezinfekciona sredstva moći da nađe i na punktovima na festivalu.

Šta ako neko pokaže simptome tokom festivala?

Iako se broj posetilaca smanjuje, broj ekipa hitne pomoći će biti veći. Više će biti i sanitarnih stanica, u kojima će se meriti temperatura i prijavljivati eventualni simptomi. Pojedini organizatori najavljuju i postavljanje objekata za izolaciju u slučaju da neko od posetilaca pokaže simptome bolesti.

Da li bi programi festivala mogli da se promene?

Organizatori podsećaju da će i održavanje i program festivala diktirati epidemiološka slika. Kako će dolazak stranih izvođača zavisiti, rasporedi bi mogli da pretrpe promene. Neki su se već prilagodili novonastaloj situaciji, pa je „Egzit“ saopštio da će se program festivala u avgustu razlikovati od prvobitno najavljenog za jul.

Izvor: RTS

Jedan komentar

NAJNOVIJE NA PORTALU

Svaka čast

Rekordan odziv svrljiških humanista: Akcija dobrovoljnog davanja krvi okupila 70 davaoca

Uređenje zelenila

Radnici JKSP Svrljig u akciji: Uređuju zelene površine duž ulice Vasilija Anđelkovića Albanca

IZBORI

LOKALNI IZBORI – SVRLJIG 2024: Lokalni izbori 2. juna

Obaveštenje

Preventivni pregledi za otkrivanje kardiorenalnog sindroma u Domu zdravlja Svrljig

Vidimo se

PO TRADICIJI: ,,Veče Svrljižana u Nišu” 17. maja

eAgrar

UJEDINJENA SELJAČKA STRANKA: Obaveštenje nosiocima poljoprivrednih gazdinstava

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano