Narodna verovanja
Broj pregleda

Ko prvi dođe do Časnog krsta imaće sreće cele godine

Bogojavljanje je jedan od petnaest najvećih hrišćanskih praznika i predstavlja objavljivanje Bogočoveka i uvođenje Hrista u mesijansku misiju.

plivanje za casni krst

Prema Bibliji, toga dana, nakon krštenja Isusa Hrista u reci Jordan, koje je obavio Jovan Krstitelj, Sveti Duh u vidu goluba spustio se na rame Isusovo i začuo se glas Boga Oca s neba. I tak se Bog javio u tri ličnosti i to Oca, Sina i Svetoga Duha.

Plivanje za Časni krst se obeležava na Bogojavljanje, 19. januara. Na taj dan završavaju se nekršteni dani, kada se ne vrši obred krštenja jer ni Isus Hristos nije bio kršten.

Na Bogojavljanje vernici se pozdravljaju rečima Bog se javi, a otpozdravljaju Vaistinu se javi. 

Vredno je reći da se od Božića do Bogojavljanja ne posti, ali da se dan uoči ovog praznika posti jer je praznik Krstovdan.

Od pre nekoliko godina kod Srba je bukvalno obnovljen običaj da se u reku baci Časni krst, uglavnom ga baca svešteno lice, a mladići se takmiče da do njega stignu i prvi ga uhvate.

Krst, koji bi trebalo da bude napravljen od zaleđene prošlogodišnje Bogojavljenske vodice, onom ko prvi dopliva do njega, donosi sreću tokom cele godine.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

NAJČITANIJE DANAS
NAJČITANIJE OVE NEDELJE
NAJČITANIJE OVOG MESECA

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *