Search
Close this search box.
Broj pregleda

Ovo je bazen sa konstantnom temperaturom vode od 22 stepena!

Podeli sa prijateljima:

Selo Popšica, pokraj Svrljiga, skriva raznolike prirodne lepote, a svakako – najveća od njih je prirodni bazen smešten u stenama u samom centru sela.

Bazen u selu Popšica nadomak Svrljiga, foto: Svrljiške novine
Bazen u selu Popšica nadomak Svrljiga, foto: Svrljiške novine

Bazen okružen stenama, sa jedne strane i kućama sa druge, predstavlja nesvakidašnji prizor – spoj prirode i urbanizma, a u poslednje vreme česta je destinacija turistima iz nišavskog kraja.

Bez obzira što u Svrljigu postoji novoizgrađeni kupališni kompleks ,,Bazeni Pastirište”, popšički bazen i dalje je zanimljiv turistima sa strane. Najčešće ovde dolaze Nišlije i turisti iz drugih gradova, a ponajmanje je Svrljižana.

U selu radi jedna prodavnica i to je jedino mesto gde se tokom leta okupljaju meštani, ali i gde se može kupiti hrana i piće, jer drugih lokala u selu nema (prvi je na nekoliko kilometara od Popšice u selu Lalinac, prema Svrljigu).

Da je selo Popšica bogata vodoma, dokaz su potoci i reke koji protiču kroz samo selo, pa negde i seku seoske puteve. Naime, kroz Popšicu protiče Kopajska reka, pritoka Bele reke u kojoj i danas ima rakova i ribljeg sveta (pastrmke).  To je još jedan dokaz da je voda u bazenu čista i izvire iz stene. Voda može da se pije, bar tako kažu stanovnici sela.

Sam bazen dimenzije je 16 puta 16 metara, a dubina korita je od pola do dva metra.  

Temperatura vode konstantna je tokom cele godine, a iz termalnog izvora u samom bazenu izbija kristalno čista voda od 15 do 20 litara u sekundi.

NAJBLIŽI PUT: Preko Svrljiga do Stare planine 2(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine” koji je sufinansiran izjavnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Ul. Ljubovačka

Prekid vodosnabdevanja

Neverovatno

Najveći broj požara u Srbiji ovog proleća evidentiran u Svrljigu

Nedelja

Zajednički koncert KUD ,,Svrljig” i KUD ,,Prekonoga”

Odlično!!!

Srednja škola u Svrljigu dobija novi smer, ovo je ODLIČNA VEST!

Odlično!

POTPISANO: 10 MILIONA STIŽU U SVRLJIG ZA IZGRADNJU NOVE ZGRADE

Pripremni radovi

Kreće izgradnja parking prostora pored pružnog prelaza

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano