Svrljiške novine

Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine
Broj pregleda

Zašto je Pandiralo tako posebno?

Podeli sa prijateljima:

Ukoliko se uputite ka Staroj planini, odnosno Babinom zubu, nikako ne zaboravite da obiđete neviđenu lepotu svrljiške opštine kroz koju morate proći ukoliko se odlučite na ovaj put.

Pandilaro, foto: Svrljiške novine
Pandilaro, foto: Svrljiške novine

Na putu ka Babinom zubu, na nešto malo više od 15km od Svrljiga, nalazi se selo Periš u kojem je u krečnjačkim stenama smešteno Pandiralo, pravo čudo prirode gde ponire reka Svrljiški Timok.

Periš je prvo svrljiško selo koje se nalazi pored starog puta ukoliko putujete iz pravca Bele Palanke za Svrljig.

Mnogima Pandiralo zvuči kao neka stvar, međutim, istina je sasvim drugačija. Pandiralo je izvorište koje se nalazi u selu Periš, i upravo tu ponire reka Svrljiški Timok koja protiče kroz Svrljig, Knjaževac pa na dalje.

Turistima se savetuje da automobile parkiraju na ulazu u selo zbog lošijeg puta i pristupa ovoj turističkoj destinaciji. Da bi ste stigli do lokacije pratite obeleženu stazu, proćićete kraj borove šume i ne možete nikako promašiti cilj, odnosno izvorište.

Obilazak sela Periš i Pandirala, foto: S.D.
Obilazak sela Periš i Pandirala, foto: S.D.

Kako se približavate Pandiralu ukazaće vam se dolina reke Svrljiški Timok, velika stena sa pećinom u kojoj ponire reka. Međutim, u samom Pandiralu, nemoguće je ući jer je veoma mračno, vlažno i nepristupačno. Prizor je lep za videti spolja, a mnogi kažu da je ovaj prosto (pećina) puna slepih miševa i ko zna čega još.

Neki su ranijih godina pokušavali da otkriju šta se skriva u tami Pandirala, ali kruže priče da se sa tih pohoda nisu nikada vratili, kao što nije ni stoka koju bi bujične vode ponele u bezdan Pandirala.

Mnogi komentarišu da su Turci skrivali blago upravo u Pandiralu, što svedoče i dolasci potomaka turaka  koji su godinama kasnije dolazili da ga traže, ali to je za sada nepotvrđena informacija.

Najzanimljivije je da se samo 700 m dalje od Pandirala nalazi još jedna pećina u dnu kanjona. Na tom mestu ponovo ističe voda Svrljiškog Timoka koja malo naniže nestaje u otvoru, te se taj izvo naziva Vrelo.

Ono što smo od podataka prikupili u selu jeste nadmorska visina, te je razlika između ponora Pandirala i Vrela oko 50 metara.

NEMCI ISTRAŽIVALI PANDIRALO

Istraživački tim speleologa nemačke kompanije Cave base ispitivao je reon kod Periša i Pandirala.

Oni su ispitivali turističke potencijale i mogućnost speleo ronjenja, ali zbog visokog vodostaja akcija istraživanja je odložena.

Ovo je zaista neverovatno. Nigde nisam video ovako nešto i žao mi je što ne možemo sada otpočeti projekat, rekao je Deni Bajat.

U Srbiji, severno od Niša na prostoru Kalafata i Svrljiških planina nalazi se značajan speleološki potencijal. Bogatstvo pećinskog nakita, tragova pećinskog čoveka, ali i biospeleološkog potencijala, večiti su izazovi za speleologe, biospeleologe, ali i ljubitelje istraživanja pećina. Istraživanje pećina spada u red ekstremnih sportova, interesantan je i za brojne strane kompanije ali i  za članove Safari kluba iz Niša koji učestvuju na ovom projektu sa kompanijom Cave base iz Nemačke.

Inače, Cave base je kompanija koja se bavi speleo ronjenjem i istraživanjem netaknute prirode.

————————————————————————————————————————————–

NAJBLIŽI PUT: Preko Svrljiga do Stare planine 2(Ovaj prilog/tekst je deo projekta ‚‚Turistička razglednica Svrljiga i blizina Stare Planine” koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Svrljig, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese promociji opštine, turizma, turističkih potencijala i da na najbolji način predstavi sve lepote opštine Svrljig)

NAJNOVIJE NA PORTALU

Dobra vest

Preventivni pregledi pacijenata u Domu zdravlja Svrljig

Politika

Predsednik Srpskog pokreta Dveri posetio Svrljig i razgovarao s građanima

Hronika

Stradala osoba u današnjem požaru u ulici Vase Albanca

VAŽNO

VAŽNO SAOPŠTENJE OPŠTINE SVRLJIG POVODOM PRUŽANJA BESPLATNE PRAVNE POMOĆI…

Politika

Boris Tadić u poseti Svrljigu (VIDEO)

Zdravlje na prvom mestu

Briga o zdravlju: Preventivni pregledi u Domu zdravlja Svrljig!

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Povezano

FOTO+VIDEO

Izgled keja Svrljiškog Timoka nakon rekonstrukcije: 3D PREZENTACIJA

OPREZ

VAŽNO JE: Malo ko shvata da kupanje u reci nije bezazleno kao i u moru

Dobra vest

Svrljiške planine, tok Svrljiškog Timoka i kotlovi u Niševcu biće proglašeni za zaštićeno područje I kategorije

CTKS

Radionica ,,Pravni okvir i potencijali za razvoj ruralnog turizma“

Sve po propisima!

Spuštena brana na Svrljiškom Timoku do proleća!

REKA

Kako to čuvamo prirodu?

Turizam

Svetski dan turizma obeležen i u Svrljigu

Lepota...

Krenulo uređenje korita Svrljiškog Timoka