Search
Close this search box.
Prvi put posle 84 godine
Broj pregleda

Obeležen Dan Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig

Podeli sa prijateljima:

Po prvi put nakon 84 godine obeležen je Dan Centra za turizam, kulturu i sport – 17. jun, dan kada je osnovan svrljiški Kulturni centar. 

Dan CTKS Svrljig, foto: M. Miladinović
Dan CTKS Svrljig, foto: M. Miladinović

Istog dana, SPC obeležava Duhovski ponedeljak, odnosno dan kada se obeležava Sveti Mitrofan, Sveti mučenik Konkordije, Sveti mučenici Frontasije, Severin, Severijan i Silan, Prepodobni Zosim, episkop Vavilona Novog, Sveštenomučenik Astije, episkop drački, Svete Marta i Marija, Sveti Sveštenomučenik Joanikije Crnogorski i Sveti Georgije Bogić.

Ovogodišnji kolačar slave u Centru bio je direktor Miroslav Marković, inicijator obeležavanja ovog dana, koji će se u narednom periodu obeležavati svakog 17. juna.

Kolač za narednu godinu od direktora Markovića preuzeo je radnik ove ustanove Dragan Savić.

https://www.facebook.com/svrljig/videos/883454022000602/

Pored zaposlenih u ovoj ustanovi svečanosti su prisustvovali i predsednica SO Svrljig Tatjana Lazarević, pomoćnik predsednice Opštine Miloš Petrović, direktor JKSP ,,Svrljig” Jovan Đorđević, direktor SŠ ,,Dušan Trivunac Dragoš” Bojan Petrović, direktor Doma zdravlja Svrljig Ljutomir Davidović, predstavnici Crvenog krsta Svrljig, Centra za socijalni rad i nekadašnji direktori ove ustanove.

ISTORIJA U PAR REČENICA

Građanska knjižnica i čitaonica osnovana je 17. juna 1935. godine, a organizovana je u skladu sa pravilima koje je propisalo Ministarstvo prosvete 1923. godine. Knjižnica je počela sa skromnih 20 članova. Prvi predsednik čitaonice i knjižnice bio je Žika Dikić a sekretar i blagajnik Živojin S. Ilić, ćurčija.

Početkom tridesetih godina pokrenuta je i inicijativa da se u Svrljigu podigne „kulturni dom“. Inicijativu su podržali, kažu istorijski podaci, svrljiški trgovci i zanatlije, no zbog nedostatka finasijskih sredstava , ideja nije ostvarena.

Čitaonice su uoči Drugog svetskog rata postojale i u pojedinim selima svrljiške opštine.

I četrdesetak godina kasnije, polovinom sedamdesetih godina prošloga veka takođe je u Svrljigu pokrenuta inicijativa za izgradnju Doma kulture. Čak je uređen i idejni projekat i maketa budućeg zdanja kulture, ali se na tome stalo.

Od početka 2013. godine Kulturni centar Svrljig menja naziv u Centar za turizam, kulturu i sport, a istovremeno mu se delatnost proširuje i na turizam i sport.

2 Komentara

NAJNOVIJE NA PORTALU

Sportske vesti

FK SVRLJIG: Postavljene nove kućice za rezervne igrače

Sportski dan

FK Svrljig spremno dočekuje Partizan, predsednik obišao završne radove

Lokalni izbori 2024

Dr Branimir Nestorović na predizbornoj tribini u Svrljigu

Lokalni izbori 2024

Ovo su kandidati za odbornike GG Pokret za spas Svrljiga

Sportske vesti

FK Svrljig osvojio nova tri boda

Lokalni izbori 2024

Saopštenje koalicijie ,,Aleksandar Vučić – Svrljig sutra”

PU ,,Poletarac'' Svrljig

Povezano