Veliki praznik
Broj pregleda

Vernici iz cele Srbije na obeležavanju Spasovdana u Labukovu kod Svrljiga

Veliki broj vernika, na stotine iz cele Srbije i okruženja, prisustvovalo je služenju Svete Liturgije na crvištu u Labukovu, na mestu gde se danas nalazi novoizgrađeni manastir Spasovdan. 

Spasovdan, selo Labukovo, foto: M. Miladinović
Spasovdan, selo Labukovo, foto: M. Miladinović

Praznik Vaznesenja Gospodnjeg, praznik poznatiji u narodu kao Spasovdan je slava Labukova, Pirkovca i ovog kraja uopšte.

Ovo je jedan od deset praznika posvećenih Hristu i spada u pokretne praznike – uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova, odnosno Svete Trojice.

https://www.facebook.com/svrljig/videos/2336520169770928/

Litiju od Pirkovca do Labukova predvodio je starešina jeromonah Varnava  Nikolić. U nošenju litija učestvovalo je više stotina vernika iz cele Srbije, najviše iz Svrljiga, Niša, Beograda i Vojvodine, ali i iz drugih zemalja – Bugarske, Makedonije, Grčke…

POSTAVLJENA RASVETA

Rasveta, crkvište, foto: M. Miladinović
Rasveta, crkvište, foto: M. Miladinović

Napokon je manastir u Labukovu dobio alternativni vid napajanja električnom energijom putem solarnih panela koji su postavljeni na zgradi konaka. Takođe, kod starog crkvišta postavljena je LED rasveta koja se takođe napaja preko solarnih panela, a osvetljeno je i dvorište manastira.

Podeli sa prijateljima

Povezano

NAJNOVIJE NA PORTALU

Podeli sa prijateljima:

PU ,,Poletarac'' Svrljig
NAJČITANIJE DANAS

Komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *