Književnost, umetnost i kulturna baština

Izašao novi broj časopisa ,,Bdenje“

Broj pregleda

Iz štampe je ovih dana izašao 59. broj časopsia za književnost, umetnost i kulturnu baštinu ,,Bdenje“ u izdanju Centra za turizam, kulturu i sport Svrljig. 

Bdenje, foto: A.S.
Bdenje, foto: A.S.

Bdenje, časopis za književnost, umetnost i kulturnu baštinu najprirodnije je iznedren iz duhovne i kulturne istorije svrljiškog kraja koji obuhvata vremenski period od XIII veka (Svrljiški odlomci jevanđelja, 1279) do danas i pojave značajnih zavičajnih autora koje je ovaj kraj podario srpskoj nauci i književnosti.

Prvi broj časopisa pojavio se iz štampe 1. decembra 2002. godine. Urednik je bio naš zavičajni autor i značajni srpski pesnik, Zoran Vučić. Od br. 27 (2011) do dvobroja 37/38 glavni i odgovorni urednici su Obren Ristić i Radoslav Vučković; od br. 39 (2014) do danas (br. 59; 2019) urednik je književnik Radoslav Vučković.

Esejom Feliks Kanic pred Zvorničkim kadijama, početnu rubriku Bdenje otvorio je Janko Vujinović, pesnik i poznati srpski pisac. U časopisu je zastupljena poezija odabranih, značajnih imena srpske književnosti (Bisera Suljić-Boškailo, Raša Perić, Rusomir D. Arsić, Aleksandar M. Arsenijević i drugi), čija tanana i čista lirika oplemenjuje dušu čitalaca. Rubrika Podsećanja svedoči da je stvaralaštvo vanvremeno: „otvorene“ pesme nedavno preminulog profesora, filozofa i književnika, Luke Prošića (priredio Jovan Mladenović), uspostavljaju tananu duhovnu nit sa čitaocima, podsećajući na njegovo postojanje; svojom živošću, zvucima i bojama, lirske minijature tragično preminule Vesne Radenović svedoče da pesnici nikad ne umiru. U rubrici Upoznavanja čitaoci će moći da se susretnu sa poezijom Ladislava Lande, jednog od najmlađih svetskih pesnika, „koji nije ostao samo pesnička nada pre evoje prerane smrti, već se ostvario kao pesnik,“ ruskim pesnikom Bogdanom Filatom…

U rubrici Tumačenja književni kritičar i filolog Miroslav Radovanović upoznaje čitaoce sa novom pesničkom zbirkom našeg zavičajnog autora Zorana Vučića, Prošlost budućnosti. Ovu rubriku završava Dušan Đorđević Niški prikazom romana Nade Petrović, Čedomorka. Ukoliko vaš istraživački duh ne miruje, u rubrici Sagledavanja otkrijte da li je Suzni krokodil nedovršeni roman Miloša Crnjanskog.

Odgovor na pitanje da li je umetničko slikarstvo u krizi čitaoci mogu saznati iz teksta „Umetničko slikarstvo danas“ koji je predavanje Sretena Petrovića, značajnog srpskog filozofa, kulturologa i naučnika održano 22. marta 2018. godine na tribini Kolarčeve zadužbine u Beogradu. Rubriku Promišljanja lepotom filozofskog rasuđivanja nadahnjuje tekst Draška Bjelice „Vino filosofije“.

Zašto je veliki naučnik, ali i uzvišeni stvaralac Milutin Milanković odlučio da gradi mostove u Svrljiškoj klisuri, o istorijatu izgradnje pružnog pravca Svrljig–Knjaževac pročitajte u rubrici Baština.

Čitajte online: BDENJE 59

Pročitajte i

Miljan Milenković, foto: M. Stojadinović, Svrljiške novine

Svaki umetnik ima svoju ličnu poetiku

Rođen u Svrljigu 15. 2. 1979. godine. Srednju umetničku školu završio u Nišu 1996. godine. Fakultet likovnih umetnosti, odsek slikarstvo, završio je na Fakultetu umetnosti

Predstava ,,Zemlja dembelija'', foto: M. Miladinović

CTKS: Predstava ,,Zemlja dembelija“

Svrljiški osnovnci, učenici od prvog do četvrtog razreda, imali su priliku da uživaju u predstavi beogradskog amaterskog pozorišta ,,Zemlja dembelija“ koja je prikazana u ponedeljak

Komentar

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *